KRITIKOVAO VLAST

Istaknuti profesor iz Saudijske Arabije osuđen na smrt zbog "neprijateljskih" vijesti na Twitteru

Inače, Al Karni je u medijima pod kontrolom Saudijske Arabije prikazan kao opasan propovjednik

Avad Al Karni. Twitter

E. Ć.

15.1.2023

Saudijska Arabija osudila je na smrt istaknutog profesora prava Avada Al Karnija (Awad Al-Qarni), jer je navodno koristeći Twitter i WhatsApp dijelio "neprijateljske" vijesti prema kraljevstvu.

Al Karni je uhapšen 2017. godine, te je to predstavljalo početak obračuna saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana sa njim.

Detalje optužbi protiv istaknutog profesora prava za britanski "The Guardian" podijelio je njegov sin Naser, koji je prošle godine pobjegao iz kraljevstva i živi u Velikoj Britaniji.

Inače, Al Karni je u medijima pod kontrolom Saudijske Arabije prikazan kao opasan propovjednik, dok pojedini kažu da je Al Karni bio važan i cijenjen intelektualac s velikim brojem pratilaca na društvenim mrežama, uključujući dva miliona pratilaca na Twitteru.

Al Karni nije prvi kritičar saudijske vlade, koji je kažnjen. Tako je prošle godine  Salma al Šehab, doktorandica iz Lidsa i majka dvoje djece, osuđena je na 34 godine zatvora jer je imala Twitter nalog i što je pratila i dijeliladisidente i aktiviste.

Noura al Katani je zbog korištenja Twittera osuđena na 45 godina zatvora, prenosi The Guardian.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.