GLAVNI SEKRETAR NATO-A

Stoltenberg: Putin je precijenio svoju vojsku, imaju problema s opremom

Nalazimo se u odlučujućoj fazi rata, rekao je Stoltenberg

Stoltenberg: Vidimo njihove pogrešne korake. Anadolija

A. O.

15.1.2023

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je izjavio da Ukrajina može očekivati nove pošiljke teškog naoružanja od svojih zapadnih saveznika u "bliskoj budućnosti".

- Nedavna obećanja o snabdijevanju teškim naoružanjem su važna i ja ih očekujem više u bliskoj budućnosti - rekao je Stoltenberg njemačkom listu Handelsblatt.

Odlučujuća faza 

On je govorio uoči sastanka zapadnih zemalja koje daju pomoć Ukrajini, koji se treba održati 20. januara u američkoj bazi Ramštajn (Ramstein) u Njemačkoj.

- Nalazimo se u odlučujućoj fazi rata. Važno je da osigurmo Ukrajinu oružjem koje joj je potrebno kako bi pobijedila - rekao je Stoltenberg.

Zapadne zemlje dugo su oklijevale isporučiti Ukrajini teže naoružanje navodeći kao razlog strah da će biti uvučene u rat ili provocirati Rusiju.

Raspon oružja

Raspon oružja koje daju sada se proširio. Početkom mjeseca Francuska, Njemačka i SAD obećale su poslati oklopna vozila ili izviđačke tenkove - 40 njemačkih Mardera, 50 američkih Bradleya i francuske AMX-10 RC.

Velika Britanija jučer je najavila da će Ukrajini isporučiti teške tenkove Challenger 2.

Moskva je rekla da će zbog tih odluka sukob samo "eskalirati".

Prema riječima glavnog tajnika NATO-a, ruski predsjednik Vladimir Putin pogriješio je napavši Ukrajinu.

- Precijenio je snagu svojih oružanih snaga. Vidimo njihove pogrešne korake, nedostatak morala, probleme sa zapovijedanjem, njihovu lošu opremu. Ali Rusi su pokazali da su spremni podnijeti teške gubitke kako bi postigli svoj cilj - dodao je Stoltenberg. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.