REVITALIZACIJA GRADOVA

Japan plaća porodicama da se isele iz Tokija

Gradske vlasti se nadaju da će do 2027. iseliti 10.000 porodica

Migracije se dešavaju prema velikim gradovima, među kojima je i Tokio koji sada ima više od 35 miliona stanovnika. Twitter

A. O.

15.1.2023

Kako bi građane podstakao da se isele iz Tokija, Japan će porodicama davati čak 7.600 dolara (oko 15.200 KM) po djetetu.

Razlog za to je kako bi se revitalizirali manji gradovi i sela.

Smanjiti pritisak 

Time bi se trebao smanjiti pritisak na jedan od najvećih gradova na svijetu. Višedecenijske migracije su za posljedicu imale to da ruralna područja zemlje ostanu skoro pusta.

Migracije se dešavaju prema velikim gradovima, među kojima je i Tokio koji sada ima više od 35 miliona stanovnika. Japanska prijestolnica je ranije nudila 300.000 jena (oko 4.560 KM) po djetetu za iseljavanje. 

Finansijski podsticaj

Taj iznos će od aprila ove godine biti milion jena (7.600 dolara). Ovaj finansijski podsticaj će dobijati oni koji u novim domovima budu živjeli najmanje pet godina te porodice u kojima najmanje jedan član radi ili ima svoj biznis.

Dio ovakvog sistema revitalizacije je 1.300 lokalnih zajednica, a promoviraju se i beneficije života u manjim sredinama, kao što su čistiji zrak i jeftinija briga djeteta. Gradske vlasti se nadaju da će do 2027. iseliti 10.000 porodica.

Japan nije jedina država u kojima postoji spomenuti finansijski podsticaj, jer su takvi slučajevi zabilježeni i u Švicarskoj i Italiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.