ODRŽAN BRIFING

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova pozdravlja posjetu Blinkena Pekingu

Također se nadamo da će Sjedinjene Države usvojiti ispravan pogled na Kinu, rekao je Vang

Entoni Blinken. Twitter

A. O.

17.1.2023

Kina pozdravlja posjetu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antonyja) toj zemlji, izjavio je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova na redovnom brifingu u utorak.

- Kina pozdravlja posjetu državnog sekretara Blinkena našoj zemlji. I Kina i Sjedinjene Države sada su u komunikaciji oko konkretnih aranžmana - kazao je Vang Venbin (Wang Wenbin), odgovarajući na pitanje o izvještaju američkih medija da Blinken od 5. februara boravi u Kini.

- Također se nadamo da će Sjedinjene Države usvojiti ispravan pogled na Kinu, podržavati dijalog, a ne konfrontaciju, solucije od obostrane koristi, a ne one s nultim rezutatom - dodao je Vang.

Politico je objavio da će se Blinken sastati u Pekingu sa svojim kolegom, kineskim ministrom vanjskih poslova Kvinom Gengom (Qinom Gangom), od 5. do 6. februara.

Blinkenova februarska posjeta Kini bila bi prva posjeta državnog sekretara od oktobra 2018. godine kada se Majk Pompeo (Mike), šef diplomatije u Trampovoj administraciji, sastao s tadašnjim ministrom vanjskih poslova Vang Jijem (Wang Yijem) u Pekingu, pri čemu su dvojica zvaničnika razmijenila oštre primjedbe u jeku eskalacije trgovinskog rata, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.