ŠPANIJA

Hiljade ljudi na antivladinim protestima u Madridu

Demonstranti mašući zastavama Španije pozvali premijera Sančeza da podnese ostavku

Hiljade demonstranata okupilo se u subotu u glavnom gradu. Anadolija

A. Č.

21.1.2023

Hiljade demonstranata okupilo se u subotu u glavnom gradu Španije na protestu protiv ljevičarske vlade premijera Pedra Sancheza, prenosi Anadolija.

Demonstranti, koje podržava desničarska stranka Vox, okupili su se na centralnom trgu Cibeles ispred zgrade Parlamenta, te su mašući zastavama Španije pozvali premijera Sančeza da podnese ostavku na funkciju šefa Vlade, koja je u koaliciji s katalonskim i baskijskim političkim strankama.

Kritikovali vladu

Političke grupe pozvale su na miting pod sloganom "Za Španiju, za demokratiju i Ustav". Obraćajući se na skupu govornici su kritikovali vladu zbog niza političkih odluka, počevši od oslobađanja aktivista za katalonsku nezavisnost i njene paktove sa regionalnim separatističkim partijama.

Lider partije Vox Santiago Abaskal, jedini lider stranke koji je prisustvovao na mitingu, rekao je novinarima da se "suočavaju s najgorom vladom u španskoj istoriji, koja krši ustav".

Lažu birače

- Ova vlada, koja laže birače, sklapa mračne dogovore sa svim neprijateljima ustavnog poretka i jedinstva nacije, te s jedne strane zatvara Špance (u vrijeme COVIDA-19), a s druge strane krši ustav oslobađajući teroriste i pučiste - rekao je Abascal.

U Španiji je 2023. izborna godina kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou, a domaći političari, poput onih u svijetu, okreću se fiskalnoj politici kako bi osvojili popularnost u doba visoke inflacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.