LUNARNI KALENDAR

Kinezi dočekali godinu zeca

Većina Kineza početak nove godine slavi obilnim večerama i gledanjem raskošnog novogodišnjeg programa na državnoj televiziji

Kinezi dočekali godinu zeca. AP

H. J. I.

22.1.2023

Kinezi širom svijeta proslavili su najvažniji datum u svom lunarnom kalendaru, ispratili godinu tigra i dočekali godinu zeca.

U kineskom zodijaku zec je četvrti znak i predstavlja sklad i dugovječnost.

Prva proslava nakon tri godine

Ovo je prva novogodišnja proslava otkako su komunističke vlasti ukinule stroge pandemijske mjere ograničenja i tako omogućile milionima članovima porodica da se ovaj vikend ponovo okupe nakon tri godine.

Stotine miliona ljudi putovalo je svojim porodičnim domovima zadnjih dana i mjesta u autobusima i vozovima nije bilo lako naći.

Većina Kineza početak nove lunarne godine slavi obilnim večerama i gledanjem raskošnog novogodišnjeg programa na državnoj televiziji.

Doček zasjenjen pandemijom

Unatoč slavljeničkom raspoloženju u zemlji, doček je ipak zasjenjen pandemijom. Iako se stanje u velikim gradovima poput Pekinga i Šangaja vratilo u normalu nakon decembarskog porasta broja zaraženih tek treba vidjeti šta će se događati u ruralnim dijelovima.

Zdravstvena zaštita ondje je vrlo rudimentarna i do modernih bolnica se često mora voziti satima. Na selu je i najveći broj nedovoljno cijepljene populacije.

Pretpostavlja se da bi ondje vrhunac novog vala zaraze mogao biti iduće sedmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.