PRETRES TRAJAO 12 SATI

Kod Bajdena pronađeno još 6 povjerljivih dokumenata

Američkog predsjednika navodno napušta blizak saradnik

Džo Bajden. AP

H. J. I.

22.1.2023

Istražitelji američkog ministarstva pravosuđa pronašli su još šest klasificiranih dokumenata u kući američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) u Vilmingtonu, objavio je u subotu Bajdenov advokat.

Neki od dokumenata su iz doba Bajdenovih mandata u Senatu od 1973. do 2009., a drugi su iz vremena kad je bio potpredsjednik Baraku Obami (Barack), rekao je advokat Bob Bauer.

Predsjednik je sam Ministarstvu pravosuđa ponudio pregled svih prostorija u njegovoj kući u Delavareu, rekao je.

Ni Bajden ni njegova supruga Džil (Jill) nisu bili prisustvovali pretrazi.

Dokumente predali Bajdenovi advokati

Pretraga je uslijedila nakon što su u novembru i decembru pronađeni još neki tajni dokumenti u Bajdenovoj kući u Vilmingotnu i njegovu privatnom uredu koji je zadržao u Vašingtonu nakon isteka potpredsjedničkog mandata.

Te su dokumente pronašli i vlastima prijavili Bajdenovi advokati.

Američki predsjednici i potpredsjednici dužni su nakon isteka mandata vladine dokumente vratiti u nacionalni arhiv.

Glavni državni advokat Merik Garland (Merrick) početkom mjeseca odredio je posebnog savjetnika Roberta Hura koji će istražiti Bajdenovo zadržavanje dokumenata nakon isteka potpredsjedničkog mandata.

Bauer je rekao da je pretraga Bajdenove kuće ponuđena kako bi "istraga išla naprijed što je brže moguće".

Istražitelji su imali potpun pristup cijeloj Bajdenovoj kući, a pretraga je trajala 12 sati i 45 minuta, kazao je.

Pod odvojenom je istragom bivši predsjednik Donald Tramp (Trump) koji je iz Bijele kuće u svoju rezidenciju na Floridi ponio stotine klasificiranih dokumenata.

Odlazi predstojnik ureda Bijele Kuće?

Predstojnik ureda američkog predsjednika Bajdena, Ron Klain mogao bi uskoro napustiti dužnost nakon dvije godine provedene na tom vrlo osjetljivom i važnom poslu u Bijeloj kući, pišu u subotu američki mediji.

Kako piše New York Times, Ron Klain je "u povjerenju rekao kolegama nakon međuizbora u novembru da je nakon zamornog razdoblja u kojem je neprekidno bio uz Bajdena, a počelo je s kampanjom 2020., spreman za nešto drugo".

Odlazak tog predsjednikova bliskog saradnika mogao bi se dogoditi nakon Bajdenovog godišnjeg govora o stanju nacije planiranog 7. februara, dodaje njujorški dnevni list.

Nakon bivše glasnogovornice Bijele kuće, Jen Psaki koja je otišla 2022., odlazak Rona Klaina bit će drugi po važnosti iz okružja Džoa Bajdena od početka njegova mandata.

U načelu, rijetkost je da u istom predsjedničkom mandatu dužnost predstojnika ureda obnaša ista osoba sve četiri godine. Za mandata Donalda Trampa izmijenila su se četiri predstojnika predsjednikova ureda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.