ČEKA SE POTVRDA

Džef Zints novi šef Bajdenovog kabineta?

Zints i njegova zamjenica u timu za odgovor na pandemiju Bijele kuće, napustili su Bajdenovu administraciju prošlog aprila

Zints: Novi šef Bajdenovog kabineta. AP

H. J. I.

23.1.2023

Očekuje se da će predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) za svog sljedećeg šefa kabineta imenovati Džefa Zintsa (Jeff Zients), koji je vodio odgovor administracije na pandemiju COVID-19 na početku Bajdenovog mandata,javlja AP.

Bajdenov trenutni glavni pomoćnik, Ron Klejn (Klain), sprema se da napusti posao u narednim sedmicama.

Otkako je bio koordinator odgovora na COVID-19, Zints se vratio u Bijelu kuću na nižem položaju kako bi radio na kadrovskim pitanjima do kraja prvog Bajdenovog mandata.

Pronalazak povjerljivih dokumenata

Dvije osobe koje su upoznate sa ovim pitanjem nisu bile ovlaštene da javno raspravljaju o Bajdenovim planovima prije službene objave i govorili su pod uvjetom anonimnosti.

Washington Post je prvi pisao o Zintsovom očekivanom imenovanju. Bijela kuća nije odgovorila na zahtjeve za komentar.

Promjena na najvišim nivoima višeg osoblja dolazi nakon što je Bajden proveo dvije godine na poziciji predsjednika i sprema se da se odbrani od republikanske većine u Predstavničkom domu koja je gladna da istraži postupke njegove administracije i njegove porodice. Bijela kuća je i dalje zahvaćena kontroverzama oko otkrića povjerljivih dokumenata u Bajdenovom domu u Vilmingtonu i u njegovom bivšem institutu u Vašingtonu, a najnovija tranša pronađenih zapisa objelodanjena je u subotu navečer.

Bajden (80) se također priprema da u narednim sedmicama pokrene svoju kampanju za reizbor, potkrijepljen nizom zakonodavnih postignuća u prve dvije godine njegovog predsjedništva kada su demokrate kontrolirale oba doma Kapitol Hila. On se suočava s republikanskim predsjedničkim poljem koje je daleko od formiranog, ali ga za sada vodi bivši predsjednik Donald Tramp (Trump), kojeg je Bajden pobijedio 2020.

Glavna grupa savjetnika

Predsjednikova glavna grupa savjetnika, pored Zintsa, o politici i zakonodavstvu i dalje će uključivati predsjedničkog savjetnika Stiva Ričetija (Steve Ricchetti), više savjetnike Majka Donilona (Mike) i Anitu Dan (Dunn), direktoricu zakonodavnih poslova Luizu Terel (Louisa Terrell), te Džen Omali Dilon (Jen O'Malley Dillon) i Brusa Rida (Bruce Reed), koji su zamjenici šefa kabineta.

Klejn će ostati u Bajdenovoj političkoj orbiti, prema osobi koja je upoznata s njegovim planovima - ne za razliku od uloge koju je odigrao Sedrik Ričmond (Cedric Richmond), koji je bio predsjednikov prvi direktor Ureda za javni angažman Bijele kuće, a sada je viši savjetnik u Democratic National-u Komitetu.

Poznato je i da je odlazeći šef kabineta bio prijatelj sa progresivnim krilom Demokratske stranke. Ali neki liberalni kritičari Zintsa brzo su krenuli kritikovati njegovo imenovanje čak i prije nego što je to bilo zvanično, ističući posebno njegove veze s privatnim sektorom.

Džef Hauzer (Jeff Hauser), osnivač i direktor Revolving Door Projecta, progresivne grupe koja se zalaže za liberale imenovane u vladi, rekao je u nedjelju da izbor Zintsa za glavnog pomoćnika Bijele kuće ne odgovara Bajdenovom političkom imidžu "Skranton Džoa“

- Nažalost, Zints je veteran privatnog kapitala, grabežljivih pružalaca zdravstvenih usluga i Big Tech-a, što postavlja fundamentalno pitanje koje bi moglo odrediti Bajdenovu političku budućnost: hoće li izvršna vlast koju predvodi Zints nastaviti s nepopularnim nedoličnim ponašanjem ljudi kao što je Džefri Zints (Jeffrey)? - rekao je Hauzer i dodao:

- Bilo bi protiv Zintsovog karaktera da se bavi korporativnim kršenjem zakona, ali to je ujedno i jedini način na koji Bajden može zadržati plašt populista protiv poput (Guvernera Floride) DeSantisa i Trampa.

- Ko god da bude sljedeći šef osoblja, to će biti i nastavak nade i očekivanja. Vjerovatno će doći do rane faze izgradnje povjerenja – rekao je Adam Grin (Green), suosnivač Komiteta kampanje za progresivne promjene.

Značajna menadžerska ekspertiza

Zints, potpredsjednik Bajdenove operacije tranzicije nakon njegovih izbora u novembru 2020., donosi značajnu menadžersku ekspertizu u vladi i privatnom sektoru. Bio je direktor Nacionalnog ekonomskog savjeta za vrijeme Obamine administracije i vršilac dužnosti direktora Ureda za upravljanje i budžet.

Dugogodišnji konsultant za menadžment stekao je reputaciju „Gospodina Fix It“, te je iskorišten da predvodi napore Obamine administracije da popravi HealthCare.gov nakon neuspješnog početnog pokretanja sajta u jesen 2013. Zints je bio najviši izvršni direktor u Savjetodavnom odboru konsultantske firme Washington.

Bivši predsjednik Barak Obama (Barack) je također angažovao Zintsa 2009. godine da eliminiše zaostale kandidate za program Cash for Clunkers, koji je nudio popuste vozačima koji su zamijenili stare automobile za vozila sa štedljivom potrošnjom goriva.

“Bagel Wednesdays”

Još jedna nadolazeća pogodnost za pomoćnike Bijele kuće: Zints, koji je bio inicijalni investitor u Call Your Mother, prodavnici peciva u Vašingtonu, imao je sklonost da organizuje “Bagel Wednesdays” za osoblje. (Zints je prodao svoje dionice prije nego što se pridružio Bijeloj kući 2021.).

Zints i njegova zamjenica u timu za odgovor na pandemiju Bijele kuće, Natali Kvilan (Natalie Quillian), napustili su Bajdenovu administraciju prošlog aprila prije nego što su se tiho vratili u jesen 2022. Na odlasku, Bajden mu se zahvalio na "zapanjujućem" i "posljedičnom" napretku u borbi protiv pandemije.

- Kada je Džef preuzeo ovaj posao, manje od 1 posto Amerikanaca je bilo potpuno vakcinisano; manje od polovine naših škola je bilo otvoreno; i za razliku od većeg dijela razvijenog svijeta, Americi su nedostajali testovi na COVID - rekao je Bajden kada je Bijela kuća objavila da Zintsov odlazak prošle godine.

-Danas je skoro 80 posto odraslih potpuno vakcinisano; preko 100 miliona je primilo buster doze; skoro svaka škola je otvorena; a stotine miliona testova se distribuiraju svakog mjeseca.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.