KIJEV

Nakon ozbiljnih optužbi: Zelenski najavio smjene zbog mita

Neke će se dogoditi danas, neke sutra, koje se odnose na dužnosnike na različitim razinama u ministarstvima i drugim vladinim strukturama, poručio je

Volodimir Zelenski. Screenshot

E. Ć.

24.1.2023

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Zelensky) u svom posljednjem video-obraćanju najavio je smjene na višim i nižim razinama.

Ovo je potez koji je uslijedio nakon ozbiljnih optužbi za primanje mita. Antikorupcijska policija je saopćila kako je u nedjelju uhapsila zamjenika ministra za infrastrukturu zbog sumnje da je primio 400.000 dolara mita za uvoz generatora u septembru prošle godine.

- Već postoje odluke o smjenama. Neke će se dogoditi danas, neke sutra, koje se odnose na dužnosnike na različitim razinama u ministarstvima i drugim vladinim strukturama, kao i na regionalnoj razini i u provedbi zakona - poručio je Zelenski.


Inače, jedna istraga je otkrila koju su provele tamošnje novine optužuju ministarstvo odbrane kako je preplatilo dobavljača hrane za vojnike.

Među planovima ukrajinskog predsjednika su pojačavanje nadzora nad putovanjima u inozemstvo za službene potrebe.

Kako su prenijeli pojedini ukrajinski mediji, ministri i viši zvaničnici Ukrajine bi mogli biti odmah razriješeni.

Ovaj korupcijski skandal Ukrajine dolazi u trenutku kada se Zapad "lomi" oko slanja tenkova Leopard 2 proizvedenih u Njemačkoj.

Podsjetimo, Rusija je započela rat u Ukrajini prije tačno 11 mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.