ČVSRT STAV

Orban: Sve dok sam ja premijer Mađarska neće ući u rat

Rat u Ukrajini mora se što prije okončati i potreban nam je mir, rekao je Orban

Orban: Mađarska neće utonuti u rat. Printscreen / Youtube

A. O.

27.1.2023

Mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu za mađarski radio Kossuth govorio je o ratu u Ukrajini poručivši kako rat na istoku Evrope mora okončati što prije.

Osvrnuo se i na isporuku oružja Ukrajini.

Slanje oružja

- Što se tiče međunarodnih pošiljki oružja, sve dok sam ja premijer Mađarska neće utonuti u rat. Da je ljevica u vladi, mi bismo već bili u ratu kao ratni dobavljač. Ljevica bi uradila kako im se kaže. Rat u Ukrajini mora se što prije okončati i potreban nam je mir - rekao je premijer Mađarske.

Orban je tokom intervjua pomenuo i sankcije koje je Evropska unija uvela ovoj zemlji kazavši da su do sada održavali nacionalne konsultacije o najvažnijim pitanjima kao što su penzije ili migracije.

- Sada to radimo i sa sankcijama. Vraćeni upitnici pokazuju da velika većina Mađara vjeruje da sankcije neće pomoći Ukrajini i da Rusi neće biti bačeni na koljena – kazao je Orban.


Inflatorna groznica

Između ostalog, Orban je poručio da će se "inflatorna groznica" smanjiti te da ne treba gledati u inflaciju, već da je treba razbijati.

- "Vakcinu" protiv inflacije dala je mađarska vlada i ona djeluje. Očekujemo da će se efekti "vakcine" vidjeti već u februaru i martu. Kao razultat toga, inflatorna groznica počet će se smanjivati od tog perioda – rekao je Orban.

Premijer Mađarske očekuje da će inflacija u decembru biti jednocifrena.

Na kraju intervjua, Orban je iznio mišljenje i o medijima u zapadnim državama.

- Narod u zapadnoj Evropi nema pravo glasa po pitanju rata u Ukrajini jer se on potiskuje. Tu su mediji jednobojni jer je više od 90 posto u globalističkim rukama. U Mađarskoj je štampa raznolika jer ovdje građani vrlo lako mogu pristupiti liberalnim ili konzervativnim medijima. U Njemačkoj isto o ratu možete pročitati u ljevičarskim i desničarskim novinama - zaključio je Orban.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.