VELIKA AKCIJA

Evropske policije razbile šifriranu aplikaciju kriminalaca, uhapšene 42 osobe

Istražitelji su pretresli prostorije u Belgiji, Njemačkoj i Nizozemskoj

Istraga trajala od septembra 2020. godine. Twitter

A. Č.

4.2.2023

Evropske policije razbile su šifriranu aplikaciju za razmjenu poruka koju su koristile kriminalne skupine, što je dovelo do 42 hapšenja i zapljene opreme za proizvodnju droge i lijekova, te novca i oružja, objavila je jučer nizozemska policija.

Dvije godine trajala istraga

Istražitelji su pretresli prostorije u Belgiji, Njemačkoj i Nizozemskoj nakon više od dvije godine istrage koja je započela u septembru 2020. i dovela do zatvaranja sistema tajnih poruka Exclu Messenger. 

Istražitelji su "pristupili podacima iz ove šifrirane komunikacijske usluge koju koriste kriminalci i mogli su čitati njihove poruke u proteklih pet mjeseci - rekla je nizozemska policija u priopćenju.

Zaplijenili 4 miliona eura u gotovini

U istrazi o Exclu Messengeru učestvovale su i francuska, italijanska i švedska policija te Europol i njegova srodna pravosudna agencija Eurojust. 

Policajci su zaplijenili opremu dva laboratorija za proizvodnju droge i postrojenje za preradu kokaina kao i nekoliko kilograma droge, četiri miliona eura u gotovini, luksuzne predmete i oružje, precizirala je nizozemska policija.

Koristilo ga je oko 3.000 ljudi, a Exclu je svoje korisnike, instaliran na pametnim telefonima, koštao 800 eura za šest mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.