SARADNJA S RUSIJOM

SAD upozoravaju Tursku

Nema nikakvog iznenađenja... da Rusija aktivno pokušava da iskoristi istorijske ekonomske veze sa Turskom - rekao je zvaničnik

Turska i SAD: Problemi oko Rusije. Facebook

D. H.

4.2.2023

SAD su upozorile Tursku na izvoz hemikalija, mikročipova i drugih proizvoda u Rusiju koji se mogu koristiti za rat u Ukrajini, izjavio je američki zvaničnik.


Ekonomske veze s Turskom

Brajan Nelson (Brian), visoki zvaničnik Ministarstva finansija SAD za sankcije, posjetio je zvaničnike turske vlade i privatnog sektora u četvrtak i petak kako bi pozvao na veću saradnju u ometanju protoka takve robe, prenio je Reuters.

Na sastancima u Ankari i Istanbulu, Nelson i delegacija su istakli da desetine miliona dolara izvoza u Rusiju izazivaju zabrinutost, rekao je zvaničnik, zahtijevajući da ne bude imenovan.

- Nema nikakvog iznenađenja... da Rusija aktivno pokušava da iskoristi istorijske ekonomske veze sa Turskom - rekao je zvaničnik.

Otvoreni kanali snabdijevanja

On je kazao da je pitanje kakav će biti odgovor Turske. Turska, članica NATO, protivi se sveobuhvatnim sankcijama Rusiji u principu, ali kaže da neće biti zaobiđene u Turskoj, pozivajući Zapad da pruži bilo kakve dokaze.

Zapadne zemlje primijenile su izvoznu kontrolu i sankcije nakon napada Moskve na Ukrajinu koji je počeo prije skoro godinu dana.

Ipak, kanali snabdevanja su ostali otvoreni iz Hongkonga, Turske i drugih trgovinskih centara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.