KOD OTOKA LEROS

Potonuo migrantski čamac u Grčkoj: Dijete i žena pronađeni mrtvi

Trideset tri osobe su spašene, među njima šestoro djece

Poziv na uzbunu odaslao je ribar koji je pronašao tijelo žene u moru. Printscreen

H. J. I.

5.2.2023

Dijete i žena pronađeni su mrtvi danas u vodama kod grčkoga otoka Lerosa nakon potonuća gumenog čamca kojim su se migranti prevozili s turske do grčke obale, objavile su grčke obalne straže. Trideset tri osobe su spašene, među njima šestoro djece, i prevezene su u bolnicu u Lerosu, objavile su vlasti.

Pronašao ih ribar

Dodale su da se nastavlja operacija spašavanja kako bi se pronašli mogući preživjeli migranti. Tri plovila obalnih straža i helikopter Super Puma mobilizirani su u potrazi koja je otežana zbog snažnih vjetrova i nemirnog mora.

Poziv na uzbunu odaslao je ribar koji je pronašao tijelo žene u moru, prenose mediji. Prema svjedočanstvima koja su prikupile policija i obalna straža, u gumenom čamcu bilo je 40 ljudi, među kojima djeca, žene te slabo pokretne osobe. U decembru  je u vodama kod otoka Lezbosa pronađeno tijelo dvomjesečnog djeteta.

Od 2014. godine utopilo se 2.246 ljudi

Ljudske drame u Egejskom moru nastavljaju se jer migranti i dalje riskiraju ukrcavanjem na nestabilne brodice kako bi se domogli grčkih otoka i time stupili na tlo Evropske unije unatoč lošim meteorološkim uvjetima zimi.

Od 2014. godine utopilo se 2.246 ljudi u pokušaju da stignu do Evrope bježeći od rata i siromaštva, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IMO).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.