POZNATI DR. PROPAST

Ekonomista koji je predvidio krizu: Status američkog dolara je ugrožen

Potpuna fleksibilnost deviznog kursa i međunarodna mobilnost kapitala nisu neophodni da bi zemlja postigla status rezervne valute

Iako nijedna valuta još uvijek nije u stanju da u potpunosti zamijeni dolar na pijedestalu. Printscreen

E. A.

6.2.2023

Uprkos svom stavu prema dolaru, poznati ekonomista kaže kako nijedna valuta još uvek nije u stanju da u potpunosti zamijeni "zelene novčanice"

- Status američkog dolara kao glavne svjetske rezervne valute je ugrožen - napisao je u nedelju u članku za Fajnenšel tajms poznati ekonomista Nurijel Rubini, poznatiji kao Dr. Propast.

Ovaj poznati ekonomista je, inače, predvidio globalnu finansijsku krizu 2008. godine.

- Iako nijedna valuta još uvijek nije u stanju da u potpunosti zamijeni dolar na pijedestalu, američka valuta brzo gubi svoju konkurentsku prednost u odnosu na kineski juan - rekao je Rubini.

Osnaživanje dolara

Kako je Rubini dalje naveo, "s obzirom na povećano osnaživanje dolara u svrhe nacionalne bezbjednosti i rastuće geopolitičko rivalstvo između Zapada i revizionističkih sila kao što su Kina, Rusija, Iran i Sjeverna Koreja, neki tvrde da će se dedolarizacija ubrzati…".

- U svijetu koji će biti sve više podjeljen na dvije geopolitičke sfere uticaja – na one koje okružuju SAD i Kinu – vjerovatno je da će bipolarni, valutni režim na kraju zamijeniti unipolarni - konstatuje Dr. Propast.

Skeptici, međutim, navode da juan ne može postati prava rezervna valuta ako Peking ne ukine kontrolu kapitala, ako ne prihvati trajne deficite tekućeg računa, a kurs juana ne postane fleksibilniji.

Fleksibilnost deviznog kursa

Ali, Rubini tvrdi da takve stavke više ne važe, pošto "Vašington sankcijama aktivno podriva privlačnost svoje valute".

- Potpuna fleksibilnost deviznog kursa i međunarodna mobilnost kapitala nisu neophodni da bi zemlja postigla status rezervne valute… I dok Kina možda ima kontrolu kapitala, SAD imaju svoju verziju koja može smanjiti privlačnost dolarske imovine među neprijateljima i rođačkim prijateljima. To uključuje finansijske sankcije protiv njegovih rivala, ograničenja za unutrašnja ulaganja u mnoge sektore i firme osjetljive na nacionalnu bezbjednost - navodi dalje Dr. Propast.

Ekonomista je, takođe, primjetio da Kina pojačava transakcije u juanima sa svojim stranim partnerima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.