NAVOĐENJE DRONOVA

SpaceX ograničio korištenje satelita Ukrajini: Koristili ih za navođenje dronova

SpaceX je ograničio Ukrajinu da koristi satelite za navođenje svojih oružja u ratu sa Rusijom

SpaceX ograničio ukrajinske snage da koriste satelite za navođenje dronova. AP

N. H.

9.2.2023

SpaceX je ograničio mogućnost Ukrajine da koristi satelitske usluge u vojne svrhe, nakon izvještaja da su je koristili za upravljanje dronovima

Na početku rata u Ukrajini, dobili su hiljade SpaceX Starlink antena koje se povezuju sa satelitima i pomažu ljudima da ostanu povezani sa internetom.

SpaceX je američka kompanija koju je osnovao Elon Mask (Musk).

Također se navodi da su tehnologiju koristili za gađanje ruskih položaja dronovima za šta iz SpaceX-a kažu da je u suprotnosti sa potpisanim ugovorom.

Ukrajinci još uvijek nisu prokomentarisali potez.

-Tehnologija Starlink nikada nije trebala biti oružje – rekla je predsjednica kompanije Gvin Šotvel na događaju u Vošingtonu.

Osvrnula se i na navodno korištenje Starlinka od strane Ukrajine za kontrolu dronova i naglasila da je oprema tu dostavljena u humanitarne svrhe. Vlasnik kompanije je u nekoliko navrata optužio Rusiju da su pokušali omesti signal satelita.

Dronovi su odigrali bitnu ulogu u ratu, a Kijev ih je koristio za traženje ruskih trupa i suzbijanje ruskih napada.

Šotvel je rekla da je prihvatljivo da ukrajinska vojska koristi tehnologiju za komunikaciju, ali nikako da je koriste u ofanzivne svrhe i dodala je kako je firma poduzela korake kako bi ograničila ukrajinske oružane snage u takve svrhe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.