JEVGENIJ PRIGOŽIN

Šef Wagnera: Rusiji trebaju dvije godine za kontrolu kompletne istočne regije Ukrajine

On navodi da je zauzimanje dvije istočne regije bilo ključni cilj rata, što je potez koji je većina zemalja UN-a osudila kao nezakonit

Prigožin sa Pegovom. Twitter

E. Ć.

12.2.2023

Šef ruskih plaćenika Wagner Jevgenij Prigožin izjavio je da će Rusiji trebati dvije godine da kontrolira kompletne dvije istočne regije.

On navodi da je zauzimanje dvije istočne regije bilo ključni cilj rata, što je potez koji je većina zemalja UN-a osudila kao nezakonit.

- Koliko ja razumijem, moramo zatvoriti Donjecku i Lugansku republiku i to će u principu za sada svima odgovarati - rekao je Prigožin u rijetkom intervjuu koji je dao ruskom vojnom blogeru Semjonu Pegovu.

Prema Prigožinovim prognozama, ukoliko bi trebali doći do Dnjepra, Rusima bi za to trebalo oko tri godine.

Rekao je da bi to moglo trajati jednu i pol do dvije godine. Inače, Prigožin je u proteklih nekoliko mjeseci oštro kritikovao vojne strukture, kao i vodstvo vojske. 

Prigožin je rekao i kako Rusija mora zauzeti Bakhmut, grad u Donjecku koji je mjesecima poprište brutalnog ratovanja.

Kada ga je Pegov upitao da li su ruske snage blizu postizanja pune blokade grada, Prigožin je rekao da je vjerovatno prerano reći da su blizu.

- Ukrajinske trupe dobro su obučene i kao i svaki veliki grad, nemoguće ga je zauzeti direktno. Snalazimo se vrlo dobro - kaže on.

Istakao je i kako je važno da vrhovna komanda razumije situaciju ljudi na prvim crtama.

- Dakle, ako general ode u rov i razgovara s vojnicima, tada će vojnici u trenutnoj situaciji biti samo je**no začuđeni i vrlo zadovoljni - rekao je Prigožin i dodao:

- To će im biti dovoljno da shvate da ne sjede sami sa svojim problemima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.