ZBOG SANKCIJA

Moskva odbija produžiti sporazum o izvozu ukrajinskog žita

Naše stajalište po pitanju nastavka Crnomorske inicijative ostaje isto - rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Veršinjin

Ruski brod. Instagram

D. H. / Hina

13.2.2023

Moskva je danas poručila da je "neprimjereno" produžiti sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica crnomorskom rutom dok se ne ukinu sankcije protiv ruskog izvoza poljoprivrednih proizvoda te dok se ne razriješe druga pitanja. Crnomorska inicijativa za žitarice, koju su Rusija i Ukrajina potpisale prošlog jula, stvorila je siguran koridor koji je omogućio izvoz žita iz blokiranih ukrajinskih luka.

Sporazum ističe sljedećeg mjeseca

Sporazum, koji je sklopljen posredovanjem Ujedinjenih nacija i Turske, produžen je za dodatnih 120 dana u novembru. On ističe sljedećeg mjeseca, ali Rusija je signalizirala da nije zadovoljna nekim aspektima sporazuma te je zatražila ukidanje sankcija koje utječu na izvoz njezinih poljoprivrednih proizvoda.

- Naše stajalište po pitanju nastavka Crnomorske inicijative ostaje isto - rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Veršinjin u intervjuu za RTVI.

"Produženje je neprikladno"

- Bez opipljivih rezultata u provedbi Memoranduma Rusije i UN-a - prije svega se to odnosi na uklanjanje sankcija ruskom poljoprivrednom izvozu - produženje ukrajinskog dokumenta je neprikladno - kazao je.

Zapadne sankcije nisu izričito uvedene za izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda, ali Moskva kaže da sankcije financijskom sektoru, logistici i osiguranju predstavljaju "barijeru" izvozu žita i gnojiva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.