SPALILI AVION

Pobunjenici u Indoneziji uzeli pilota s Novog Zelanda za taoca

Fotografije i video objavljeni jučer prikazuju pobunjenike kako spaljuju jednomotorni avion i pilota kako stoji u šumi

Pobunjenici u Indoneziji s pilotom. Screenshot

D. H.

15.2.2023

Prošle sedmice su separatistički pobunjenici u Indoneziji uzeli novozelandskog pilota Filipa Marka Mertensa (Phillip Mark Mehrtens) za taoca. Grupa je objavila fotografije i video pilota kako bi pokazala da je živ, piše Sky News.

Mertens je postao talac oslobodilačke vojske Zapadne Papue nakon što su mu pobunjenici upali u avion. Pilot je trebao pokupiti 15 građevinskih radnika koji su dobivali prijetnje smrću dok su gradili zdravstveni centar u četvrti Nduga.


- Naš plan da evakuiramo radnike razbjesnio je pobunjenike te su odlučili upaliti avion i oteti pilota. Kada je avion sletio, u njemu je bilo petero ljudi. Putnici su odmah pušteni jer su starosjedioci Papuanci. No, pilot iz Krajstčurča, zaposlen u indonezijskoj firmi Susi Air, postao je talac separatističkih pobunjenika.

Vođa pobunjenika: Pilot će biti siguran

Fotografije i video objavljeni jučer prikazuju pobunjenike kako spaljuju jednomotorni avion i pilota u šumi, koji je okružen ljudima s kopljima, lukom i strijelama.

- Uzeo sam ga za taoca za nezavisnost Papue, a ne za hranu ili piće. Bit će siguran sa mnom sve dok Indonezija ne koristi svoje oružje, bilo iz zraka ili sa zemlje - rekao je u videu vođa pobunjenika Egianus Kogoja (Kogoya) dok pilot stoji kraj njega.

Policija kaže da u oslobađanje pilota Mertensa pokušava uključiti plemenske vođe, ali i osobe iz Crkve. Indonezijski ministar za politička, sigurnosna i pravna pitanja Mohamad Mahfud potvrdio je navode policije. Upozorio je da indonezijska vlada nije isključila i druge napore kako bi oslobodila novozelandskog pilota.

- Papua će zauvijek ostati legitimni dio unitarne države Republike Indonezije - rekao je Mahfud. Novozelandsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je upoznato s fotografijama i videom, ali da neće komentirati slučaj.

Prijetili građevinskim radnicima 

Građevinske radnike, koji su bili iz drugih dijelova Indonezije, spasile su snage sigurnosti 8. februara, nakon što su se sklonili u svećenikovu kuću kada su im pobunjenici prijetili.

Separatisti u Papui često vjeruju da su autsajderi špijuni vlade. Pokrajina je siromašno područje na krajnjem istoku zemlje i dijeli granicu s Papuom Novom Gvinejom.

Postala je dio Indonezije kontroverznim glasovanjem 1969. i od tada često dolazi do sukoba između domorodačkog stanovništva i snaga sigurnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.