SAOPĆIO NED PRAJS

Blinken će za vikend posjetiti Tursku

Razgovarat će o američkim naporima da pomogne turskoj vladi nakon razornih zemljotresa

Blinken: U okviru turneje će posjetiti još Njemačku i Grčku. AP

Anadolija

15.2.2023

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) posjetit će Tursku ovog vikenda kako bi razgovarao o američkim naporima da se pomogne turskoj vladi nakon dva razorna zemljotresa koja su pogodila jugoistok zemlje, saopštio je Stejt Department, javlja Anadolija.

Pomoć Turskoj

Glasnogovornik Ned Prajs (Price) je naveo da će Blinken posjetiti zračnu bazu Incirlik 19. februara "kako bi se iz prve ruke uvjerio u američke napore da se pomogne turskim vlastima u odgovoru nakon razaranja uzrokovanih zemljotresima 6. februara".

Odatle će otputovati u prijestolnicu Ankaru kako bi se sastao sa turskim kolegom Mevlutom Čavušoluom (Cavusoglu) i drugim visokim zvaničnicima.

- Razgovarat će o kontinuiranoj podršci SAD-a Turkiye i turskom narodu nakon razornih zemljotresa, kao i o načinima za dalje jačanje partnerstva s Turskom kao važnog saveznika u NATO-u - kazao je Prajs te dodao:

- Sekretar Blinken će također zahvaliti Vladi Turske na podršci za prekograničnu pomoć pogođenim područjima Sirije.

Boravit će i u Minhenu

Blinken će u okviru turneje posjetiti još Njemačku i Grčku.

Prisustvovat će Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu 16. februara gdje će tražiti kontinuiranu međunarodnu pomoć Ukrajini u nastojanju da se odbrani od ruskih snaga kao i pomoć Turskoj i Siriji koji su suočeni sa posljedicama zemljotresa.

Nakon odlaska iz Turske, Blinken će posjetiti Atinu i sastati se s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom, ministrom vanjskih poslova Nikosom Dendiasom i opozicionim liderom Aleksisom Tsiprasom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.