KO GA NE NOSI PLAĆA KAZNU

Reflektirajući prsluci su obavezni u ovim zemljama

Prsluke treba držati pri ruci u vozilu kako bi se mogli navući prije izlaska iz vozila

Reflektirajući prsluci u pojedinim zemljama su obavezni. Twitter

A. O.

18.2.2023

Reflektirajući prsluci obaveza su u brojnim evropskim državama, a iz Njemačkog autokluba je prikupljen pregled o tome. Evropska oznaka EN471 obavezna je na reflektirajućem prsluku koji je žute ili narandžaste boje, a sa njim ste prilikom izlaska iz automobila vidljivi i sigurniji.

Njime izbjegavate plaćanje kazne za neimanje prsluka.

Broj prsluka 

Zbog vlastite sigurnosti, broj sigurnosnih prsluka u automobilu uvijek treba odgovarati broju putnika u vozilu jer ne može se isključiti da će i putnici morati biti na cesti (u nekim slučajevima). Prsluke treba držati pri ruci u vozilu kako bi se mogli navući prije izlaska iz vozila.

Kada je u pitanju Belgija, vozači motornih vozila (uključujući i motocikliste) nakon nezgode ili kvara na autocesti ili autocesti moraju obući prsluk visoke vidljivosti prilikom napuštanja vozila. Nenošenje prsluka rezultirat će novčanom kaznom. Iznos kazne je od 50 eura. U Bugarskoj vozači vozila koji u slučaju kvara ili nezgode napuštaju vozilo izvan naseljenih mjesta moraju nositi prsluk visoke vidljivosti. To vrijedi i za motocikliste. Kazna je od 25 eura. U Finskoj samo se preporučuje nošenje upozoravajućeg prsluka. Nema kazne.

Kada je riječ o Francuskoj, vozači motornih vozila (uključujući i motocikliste) koji svoje vozilo napuštaju izvan naseljenih mjesta u slučaju kvara ili nezgode moraju nositi prsluk visoke vidljivosti. Iznos kazne je od 90 eura.

Trokut upozorenja 

U Italiji vozači motornih vozila moraju nositi prsluk izvan naseljenih mjesta kada napuštaju vozilo i nalaze se na cesti kako bi osigurali mjesto nesreće upozoravajućim trokutom. Obveza nošenja vrijedi i za sve druge osobe koje postavljaju trokut upozorenja. Zaštitni prsluci nisu obavezni za motocikliste. Iznos kazne je od 42 eura.

Kada je riječ o Hrvatskoj, vozači motornih vozila moraju nositi i obući prsluk visoke vidljivosti kada su na cesti nakon nezgode. Ovo pravilo vrijedi i u gradu i izvan njega. Iznos kazne je 30 eura.

U Luksemburgu vozači motornih vozila (uključujući i motocikliste) prilikom izlaska iz vozila na autocesti i brzim cestama moraju nositi prsluk visoke vidljivosti. Iznos kazne je od 74 eura.

Strani vozači 

U Norveškoj vozači motornih vozila (uključujući motocikle) registriranih u Norveškoj moraju nositi reflektirajući sigurnosni prsluk kada napuštaju svoje vozilo izvan naseljenih mjesta ili na autocestama. Strani vozači u obvezi su samo ako voze motorno vozilo registrirano u Norveškoj (npr. unajmljeni automobil). Novčane kazne nema.

U Austriji vozači motornih vozila moraju nositi prsluk visoke vidljivosti i odjenuti ga pri izlasku iz vozila u slučaju nezgode ili kvara na autocesti/seoskoj cesti. Novčana kazna je od 14 eura.

U Portugalu vozači motornih vozila registriranih u Portugalu moraju nositi sigurnosni prsluk kada izlaze iz vozila izvan naseljenih mjesta ili na autocestama. Strani vozači u obvezi su samo ako voze vozilo registrirano u Portugalu. Zaštitni prsluci nisu obavezni za motocikliste. Novčana kazna je od 60 eura.

U Rumuniji vozači vozila čija je dopuštena ukupna masa veća od 3,5 t dužni su nositi sigurnosni prsluk i obući ga prilikom napuštanja vozila u slučaju kvara ili nezgode. Iznos novčane kazne je od 120 eura. U Srbiji vozači moraju nositi zaštitni prsluk i nositi ga prilikom izlaska iz vozila na otvorenoj cesti. Iznos kazne je od 25 eura. 

Zaštitni prsluci 

U Slovačkoj vozači (uključujući motocikliste) moraju nositi prsluk visoke vidljivosti i nositi prsluk visoke vidljivosti kada napuštaju vozilo izvan naseljenih mjesta ili na autocestama. Iznos kazne je od 50 eura. U Sloveniji vozači moraju nositi prsluk visoke vidljivosti kada izlaze iz vozila na autocesti ili cesti s dvije trake. Zaštitni prsluci nisu obavezni za motocikliste. Iznos kazne je od 100 eura.

U Španiji vozači motornih vozila moraju nositi prsluke visoke vidljivosti ako napuštaju svoje vozilo na autocestama ili seoskim cestama u slučaju kvara ili nesreće. Zaštitni prsluci nisu obavezni za motocikliste. Iznos kazne je od 200 eura.

U Češkoj vozači moraju nositi i nositi prsluk visoke vidljivosti kada napuštaju vozilo izvan naseljenih mjesta i na autocestama u slučaju nezgode ili kvara te kada se zadržavaju na kolniku ili bankini. Iznos kazne je do 100 eura.

Napuštanje vozila 

U Mađarskoj svi učesnici u saobraćaju (naročito biciklisti i pješaci) koji su na cesti noću ili kad je vidljivost loša izvan naseljenih mjesta moraju nositi prsluk visoke vidljivosti. Zaštitne prsluke dužni su nositi i vozači automobila i motocikala koji u slučaju nezgode ili kvara napuštaju vozilo izvan naseljenih mjesta i na autocestama te se nalaze na ivičnjaku ili bankini. Novčana kazna je do 135 eura.

Na Kipru vozači moraju nositi i nositi sigurnosni prsluk kada izlaze iz vozila izvan naseljenih mjesta u slučaju kvara ili nezgode. Da li ima novčana kazna, nije poznato. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.