KORISTI GA UKRAJINA

Vojska SAD kupuje topničko streljivo za skoro milijardu dolara

Cilj je proizvesti između 12.000 i 20.000 dodatnih topničkih granata na mjesec, dodaje se

Topničko streljivo. Twitter

A. O.

18.2.2023

Ugovor vrijedan gotovo milijardu dolara za povećanje proizvodnje topničkog streljiva kalibra 155 mm kojim se Ukrajina koristi u velikim količinama vojska SAD je objavila.

Vojne firme General Dynamics Ordnance & Tactical Systems i American Ordnance natjecat će se za pojedinačne narudžbe streljiva u okviru ugovora vrijednog 993.7 miliona dolara, navodi se u saopćenju američke vojske.

Proizvodnja granata

Cilj je proizvesti između 12.000 i 20.000 dodatnih topničkih granata na mjesec, dodaje se.

Vijest dolazi nakon što je vojska dvjema drugim firmama dodijelila ugovor od 522 miliona dolara za kupnju streljiva istog kalibra u okviru Pentagonova mehanizma za pomoć Ukrajini. Ruska invazija na Ukrajinu 24. februara 2022. potvrdila je povratak sukoba velesila uz svekoliku upotrebu topničkog streljiva.

U novembru je američki dužnosnik rekao da su ruske snage ispaljivale oko 20.000 granata na dan.

Količina streljiva 

Ukrajina je ispaljivala između 4.000 i 7.000 granata na dan, što je više nego što zapadni proizvođači oružja mogu proizvesti da bi to mogli pratiti.

Za proizvodnju topničkog streljiva treba dosta vremena a brzo se troši. Količina streljiva kojim se koriste Ukrajina i Rusija ipak se smanjila od tada zbog dolaska zime i nestašice koju osjećaju obje zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.