NOVE PRIJETNJE

Sjeverna Koreja lansirala balistički projektil

Sjeverna Koreja, koja posjeduje nuklearno oružje, lansirala je prošle godine najveći broj raketa dosad

Sjeverna Koreja lansirala projektil. Twitter

D. H.

18.2.2023

Sjeverna Koreja ispalila je balistički projektil prema moru u blizini svoje istočne obale u subotu, objavilo je južnokorejsko vojno zapovjedništvo, nakon što je Pjongjang upozorio da će snažno odgovoriti na predstojeće američko-južnokorejske vojne vježbe. Japanska obalna straža je također rekla da je Sjeverna Koreja lansirala nešto što bi mogla biti balistička raketa. Južnokorejska vojska objavila je da je riječ o projektilu dugog dometa ispaljenom s lokacije nedaleko od Pjongjanga.

Do lansiranja je došlo nakon što je Sjeverna Koreja u petak zaprijetila "neviđeno čvrstim, snažnim" odgovorom dok se Južna Koreja i Sjedinjene Države pripremaju za svoje zajedničke godišnje vojne vježbe u sklopu napora da odvrate sve veće nuklearne i raketne prijetnje Sjeverne Koreje.

Vježbe u Pentagonu

Savezničke nuklearne strateške vježbe predviđene su za srijedu u Pentagonu i u njima će učestvovati viši kreatori odbrambenih politika iz obje države, objavilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane. Dvije zemlje namjeravaju također održati širok raspon zajedničkih terenskih vježbi, uključujući vježbe gađanja, u narednim sedmicama i mjesecima.

Otprilike 28.500 američkih vojnika je raspoređeno u Južnoj Koreji kao nasljeđe Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. godine, u kojem je sudjelovao SAD i koji je završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom, zbog čega su sukobljene strane tehničke i dalje u ratu.

Najveći broj lansiranih raketa dosad

Sjeverna Koreja, koja posjeduje nuklearno oružje, lansirala je prošle godine najveći broj raketa dosad, uključujući interkontinentalne balističke rakete koje bi mogle pogoditi bilo koje mjesto u SAD-u, a nastavlja pripreme za svoje prvo testiranje nuklearnog oružja od 2017.

Pjongjang je možda stvorio vojnu jedinicu čija je zadaća upravljati novim interkontinentalnim balističkim projektilima, u skladu s nedavnim restrukturiranjem vojske, na što upućuju snimke državnih medija koje prikazuju vojnu paradu održanu 9. veljače.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.