RUSIJA UZVRAĆA

Zaharova odgovorila Makronu: Pariz se možda opirao, ali nije mogao ništa učiniti

Francuska nije počela s Makronom, ali ostaci Napoleona i dalje leže u centru Pariza, rekla je Zaharova

Objasnila je i to da je Francuska članica NATO-a, te da je pristala na sve dokumente u kojima se Rusija navodi kao neprijatelj. Screenshot

E. A.

19.2.2023

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova reagovala je povodom izjave Emanuela Makrona (Emmanuela Macrona) u kojoj je naveo kako Francuska želi poraz Rusije u Ukrajini, ali ne i njen potpuni slom.

Zaharova se osvrnula na dio intervjua Emanuela Makrona za Le Journal du Dimanche u kojem je naglasio kako Rusiju ne treba u potpunosti slomiti.

- Želim poraz Rusije u Ukrajini i želim da Ukrajina bude u stanju da odbrani svoje položaje. Međutim, uvjeren sam da to na kraju neće biti završeno vojno. Ne mislim, kao neki, da Rusiju treba totalno poraziti i slomiti, napasti na njenom tlu. To nikada nije bila pozicija Francuske niti će ikada biti - rekao je Makron.

Tim povodom, Zaharova se vratila u prošlost, tačnije u vrijeme Napoleona.

- Što se tiče termina "nikada". Francuska nije počela s Makronom, ali ostaci Napoleona i dalje leže u centru Pariza. Tako da Francuska razumije sve, ali i Rusija - rekla je Zaharova.

Objasnila je i to da je Francuska članica NATO-a, te da je pristala na sve dokumente u kojima se Rusija navodi kao neprijatelj.

- Pariz se možda opirao, ali nije mogao ništa učiniti već se solidarisati sa tim dokumentima - poručila je.

Iako je Makron naglasio kako ne želi potpuni poraz Rusije, Zaharova smatra kako je isporuka oružja Ukrajini jasan pokazatelj kako Francuska želi poraz Rusije.

- Općenito, Makron je neprocjenjiv. Otvoreno priznaje da se Zapad miješao u unutrašnje stvari Rusije, ali i u pokušaje promjene režima. Zapamtite sve ovo kada vam govore o prijateljstvu i planu ujedinjenja - zaključila je Zaharova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.