PORUKA IZ MOSKVE

Zaharova: Rusija maksimalno podržava Srbiju oko kosovskog pitanja

Mi njegujemo visok nivo odnosa sa tom zemljom i zalažemo se za dalje jačanje veza, navela je Zaharova

Zaharova: 185. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Srbije. Twitter

E. Ć.

17.2.2023

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Rusija podržava Srbiju u zaštiti njenih legitimnih interesa, suvereniteta i teritorijalnog integriteta u vezi kosovskog pitanja.

Zaharova je podsjetila da se 23. februara obilježava 185. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Srbije. 

Povodom ovog događaja čestitke su razmijenili ministar vanjskih poslova Rusije i njegov kolega iz Srbije, prenosi Sputnjik.

Kako je rekla Zaharova, diplomatske veze između dvije zemlje uspostavljene su u važnom istorijskom momentu za Srbiju.

- Tradicije međusobnog razumijevanja i podrške koje su uspostavljene u to vrijeme temeljile su se na vjekovnom čvrstom prijateljstvu i duhovnoj bliskosti naših naroda. 

Na toj osnovi izgrađen je savremeni sistem rusko-srpske saradnje. Danas su odnosi između naših zemalja podignuti u rang strateškog partnerstva. Dijalog karakteriše otvorenost, redovna razmjena mišljenja, ocjena i stavova - kazala je Zaharova i dodala:

- Rusija pomaže Srbiji u zaštiti njenih legitimnih interesa, suvereniteta i teritorijalnog integriteta u vezi kosovskog problema u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijom SB UN 12 44 . 

Mi njegujemo visok nivo odnosa sa tom zemljom i zalažemo se za dalje jačanje veza oslanjajući se na bogatu tradiciju, povjerenje i uzajamno poštovanje međusobnih interesa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.