ZA VRIJEME RUSKE AGRESIJE

Iznenadna posjeta: Kako je Bajden stigao u Kijev

"The New York Times" ovu posjetu opisuje kao demonstraciju odlučnosti Bajdena i njegove administracije pred ruskom agresijom

Zelenski i Bajden: Susret u Kijevu. Twitter

E. Ć.

20.2.2023

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) iznenada je stigao u Ukrajinu.

Bajdena je u Kijevu dočekao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky), a dok su njih dvojica šetali gradom je odjekivao zvuk sirena.

Iz Bijele kuće nije bila najavljena posjeta američkog predsjednika Kijevu. Kako javlja "The New York Times", Bajden je u Kijev stigao vozom.

On se vozio od poljske granice do Kijeva, a vožnja je trajala oko sat vremena.

Bajden je napustio Vašington bez obavještenja nakon što su on i njegova supruga Džil (Jill) imali večeru u restoranu u subotu uvečer.

"The New York Times" ovu posjetu opisuje kao demonstraciju odlučnosti Bajdena i njegove administracije pred ruskom agresijom.

Inače, javno je bilo saopćeno da će Bajden doputovati u Varšavu u utorak ujutro. Zvaničnici su u više navrata negirali da uopće postoje šansa da američki predsjednik stigne u Ukrajinu.

Ranije je najavljeno da će Bajden sutra ujutro posjetiti Varšavu, a američki zvaničnici su u nekoliko navrata negirali da postoji šansa da on posjeti Ukrajinu.

Bijela kuća je sinoć objavila javni raspored za ponedjeljak prema kojem je Bajden još bio u Vašingtonu, a da tek navečer putuje za Varšavu.

Putovanje Bajdena u Kijev bilo je obavijeno velom tajne, što je odraz velike bezbjednosne zabrinutosti posjete aktivnoj ratnoj zoni.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je objavio fotografiju sa Bajdenom, te poručio: 

- Džo Bajden, dobrodošao u Kijev! Tvoja posjeta je ekstremno važan znak podrške za sve Ukrajince.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.