IZNENADNA POSJETA

Dean Džebić za "Avaz": Bajden je potvrdio da "govori tiho, ali nosi veliki štap"

Njegova gesta je presedan s obzirom da je po prvi put američki predsjednik u glavnom gradu države koja je u ratu, rekao je Džebić

Džebić: Bajdenova nedvosmislena podrška Ukrajini. AP / Avaz

Alen Bajramovic

20.2.2023

Posjetom Kijevu američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) danas je iznenadio cijeli svijet. U mandatu predsjednika ovo je njegova prva posjeta jednoj zemlji u ratu, kazao je za “Avaz” vojni komentator Dean Džebić.

Maksima Tomasa Džefersona

- Nakon što je 1994. godine, kada to bilo i više nego rizično i opasno, posjetio opkoljeno Sarajevo, Biden je i današnjom, do u najsitnije detalje isplaniranom posjetom, pokazao maksimu predsjednika Tomasa Džefersona (Thomas Jefferson) koji je izjavio: “Govori tiho, ali nosi veliki štap” – kaže Džebić za portal "Avaza".

Šta je donijela njegova posjeta Ukrajini bit će poznato kasnije, ali u ovom trenutku ona se tumači kao nedvosmislen dokaz podrške zemlji koja godinu dana odolijeva agresiji susjedne Rusije. Džebić dodaje da je Biden zaista ponio “dosta veliki štap”.

Pravi karakter posjete

- Ukrajinci imaju mnogo želja ali bi im RAAM projektili 155 milimetara jako dobro došli, s obzirom da su uspješno usvojili novu protuoklopnu taktiku u borbama za Vugledar. 

Pravi karakter ove posjete vidjet ćemo na konferenciji za medije u Poljskoj, jer Biden nakon Kijeva planira još danas posjetiti Varšavu. 

Njegova gesta je presedan s obzirom da je po prvi put američki predsjednik u glavnom gradu države koja je u ratu, a lokacija njegove posjete u dometu je protivničke države. 

Međutim tajnost dolaska i maršrute kao i vjerovatni dogovor sa ruskom stranom o dolasku, omogućiti će da posjeta prođe neometano – ističe Dean Džebić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.