DOČEKAO IH KURTI

Kosovski vojnici se vratili iz Turske

Kosovskim vojnicima koji su učestvovali u potrazi i spašavanju u turskom gradu Hataju, dodijeljene su medalje

Kurti sa kosovskim vojnicima. Anadolija

H. J. I.

21.2.2023

Kontingent od 39 pripadnika Kosovskih bezbjednosnih snaga, koji je učestvovao u potrazi i spašavanju nakon razornog zemljotresa, vratio se iz Turske, a dobrodošlicu im je na aerodromu poželio premijer Albin Kurti.

Kosovske vojnike su na Međunarodnom prištinskom aerodromu "Adem Jashari", pored Kurtija, dočekali i ministar odbrane Kosova Armend Mehaj, komandant KSB-a Baškim Jašari i ambasador Turske na Kosovu Sabri Tunc Angili, dok su ih ispred aerodroma pozdravili članovi porodica.

Dodijeljene medalje

Odlukom komandanta Kosovskih bezbjedonosnih snaga Jašarija, kosovskim vojnicima koji su učestvovali u potrazi i spašavanju u turskom gradu Hataju, dodijeljene su medalje. Prva medalja je uručena vođi kontigenta KBS-a, kapetanu Egzonu Sili.

Premijer Kurti je vojnicima "zahvalio od srca na trudu i hrabrosti". On je rekao da su medalje dokaz pažnje i zahvalnosti za hrabrost iskazanu u Turskoj nakon fatalnog zemljotresa veoma velikih tragičnih razmjera koji je šokirao i narod Kosova.

- Znamo da su vašim dolaskom spašena najmanje četiri života, ali ima i više od 50 leševa izvučenih iz ruševina u Hataju. Naša je humanitarna obaveza, ali ujedno i naša dužnost kao partnera, kao saveznika i kao država i prijateljski narod Republike Turske da budemo sa njima u ovim teškim danima i to smo ostvarili upravo kroz vas - naglasio je premijer Kurti.

Tehnička i logistička pomoć

Kurti se zahvalio i Republici Turskoj na tehničkoj i logističkoj pomoći kosovskim vojnicima, rekavši da su narod Kosova i Republike Kosovo samo dodatno ojačali svoje veze sa narodom i Republikom Turskom.

Ekipa KBS-a uspjela je da u Hataju spasi najprije dvogodišnju djevojčicu i njenu majku 8. februara, dok je 12. februara uspjela da spasi i 45-godišnjeg muškarca i 13-godišnju djevojčicu.

U ekipi KBS-a su bili specijalisti urbane potrage i spašavanja, kao i timovi hitne medicinske pomoći i jedinice pasa tragača. Pored kosovskih vojnika u Turskoj je na pružanju pomoći turskim vlastima bila i ekipa od šest članova Udruženja za potragu i spašavanje Kosova, koja se vratila prošle sedmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.