VOJNI ANALITIČAR

Berko Zečević o godišnjici agresije: Ukrajina je pobjednik prve godine rata

U dogledno vrijeme Ukrajina neće imati mogućnost da promijeni svoju poziciju na ratištu, istakao je Zečević

Zečević: Stvorili tampon-zonu. Avaz

Alen Bajramovic

21.2.2023

Ukrajina u dogledno vrijeme neće imati mogućnost da promijeni svoju poziciju na ratištu, a eventualna pomjeranja na liniji fronta u dobroj mjeri zavisit će od količine naoružanja koje stiže sa Zapada i načina njegove primjene.

Imaju plan

Ovo je za "Avaz", komentirajući situaciju nakon prve godine ruske agresije, izjavio vojni analitičar Berko Zečević.

On dodaje da su se od početka rata 24. februara prošle godine ratni ciljevi Rusije promijenili.

- Prvi su bili vezani samo za Donbas, ali su uspjeli osvojiti značajan dio prostora i u Zaporožju. Ruska vojska je osvojila obale Azovskog mora, a u Hersonu daleko više od onog što su planirali. 

Sad imaju duboku teritoriju koja Rusiji omogućava lagodniju poziciju u slučaju da Ukrajina jednog dana postane NATO članica. Stvorili su tu tampon-zonu - kaže Zečević.

Šta mogu

Ključnom Zečević smatra logističku podršku, posebno sanitetsku službu, jer vojnici moraju imati osjećaj da će u slučaju ranjavanja biti zbrinuti.

- Treba zaboraviti šta želite, već razmišljati o onom šta možete. Odnos snaga u svim segmentima je na strani Rusije, osim u pogledu morala i iskoristivosti vojnih potencijala, gdje Ukrajinci pokazuju vrhunske rezultate. Treba biti presretan zbog onog što su Ukrajinci do sada učinili. Oni su u ovih godinu pobjednici rata, ne u smislu teritorijalnih dobitaka, već nanošenja velikih gubitaka ruskim snagama, demistifikacije ruske vojske kao velike prijetnje svijetu - ističe Zečević.

Rusija neće pobijediti

Na pitanje kakve su šanse domaće namjenske industrije u svijetu koji nastoji povećati proizvodnju municije i naoružanja, Zečević kaže da ona mora ulagati u razvoj i novu opremu. Istovremeno, godinama traju blokade povećanja budžeta za OSBiH.

- Postoji niz inicijativa da se efikasnost Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH neutralizira. Amerikanci su shvatili taj koncept i doniraju vojnu opremu i to se dešava i sada, kad se očekuje značajna pomoć uprkos reakcijama gospodina Dodika - dodaje Zečević. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.