POKLADNI PONEDJELJAK

Putin go u kadi punoj krvi, ruski predsjednik zvijezda karnevala u Njemačkoj

Kada je obojena u ukrajinske boje, plavu i žutu

Putin zvijezda karnevala u Njemačkoj. AP

H. J. I.

21.2.2023

Povorke pokladnog ponedjeljka, okupljanja koja spadaju u vrhunce karnevalske sezone u Njemačkoj, počele su u ponedjeljak da prolaze gradovima Dizeldorfom i Kelnom, prvi put nakon tri godine pauze.

Subverzivna satira

U povorci u Dizeldorfu prikazan je Putin kako se kupa u krvi u kadi obojenoj u ukrajinske plave i žute boje.

Jedan od prikaza odnosio se na iranskog mulu zapetljanog u nepokrivenu kosu Iranke.

- Mislim da vam je u lošim vremenima potrebna dobra subverzivna satira - rekao je uoči parade istaknuti dizeldorfski brodograditelj Žak Tili.

200. godišnjica parade u Kelnu

Proslave pokladnog ponedjeljka u Kelnu ove godine obilježavaju 200. godišnjicu. Paradu su 1823. godine osnovali bogati građani koji su željeli da uvedu red u karnevalski haos.

Parada je 2020. i 2021. otkazana zbog pandemije koronavirusa. Godine 2022. održani su masovni protesti protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Organizatori parade u Dizeldorfu bili su zabrinuti da cijelu stvar ne ugroze klimatski aktivisti, koji u posljednje vrijeme protestuju povremeno blokirajući saobraćajnice. Kao iskaz podrške akciji protiv klimatskih promjena ta tema je također našla mjesto u povorci, prikazujući aktivistu iz klimatske protestne grupe Last Generation, koja se bori za spas planete od teške industrije i zagađenosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.