"ČEKAMO PREDUGO"

Netanjahu: Spriječit ću Iran da nabavi nuklearno oružje

Neophodan uslov, a često i dovoljan uslov je kredibilna vojna akcija, rekao je Netanjahu

Netanjahu: Čekamo jako dugo. AP

A. O.

23.2.2023

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) izjavio je da je vojna akcija najbolji način da se odvrate iranske nuklearne ambicije i da je to sve teže učiniti što se duže čeka.

- Jedina stvar koja je vjerodostojno zaustavila problematične nacije da razviju nuklearno oružje je vjerodostojna vojna prijetnja ili kredibilna vojna akcija – rekao je Netanjahu, piše The Jerusalem Post.

Slabe ekonomske sankcije

Mišljenja je da se jako dugo čekalo.

- Možete to upariti sa slabim ekonomskim sankcijama, ali to nije dovoljan uslov. Neophodan uslov, a često i dovoljan uslov je kredibilna vojna akcija. Što duže čekate, to postaje teže – rekao je.

Između ostalog, istakao je da su historijski gledano nuklearne ambicije Iraka i Sirije bile osujećene izraelskom vojnom silom. Dodao je i da je Libija odustala od potrage za nuklearnim oružjem iz straha od američkog napada. 

Interes svijeta 

Samo nekoliko dana nakon što su se pojavili izvještaji da je Iran povećao svoje obogaćivanje uranijuma na 84 posto, Netanjahu se oglasio.

- Mogu vam reći da ću učiniti sve što je u mojoj moći da spriječim Iran da nabavi nuklearno oružje. To nije samo izraelski interes; to je američki interes; to je u interesu cijelog svijeta – poručio je premijer Izraela. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.