GODIŠNJICA RATA

Lideri vodećih evropskih zemalja poslali poruke podrške Ukrajini

Stojimo uz Ukrajinu do pobjede, rekao je Micotakis

Podrška Ukrajini. Twitter

Anadolija

24.2.2023

Evropski lideri uputili su poruke podrške Ukrajini na godišnjicu rata u toj zemlji, uključujući lidere vlada Italije, Njemačke, Španije, Velike Britanije, Francuske i Grčke, javlja Anadolija.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia) podijelila je video poruku na Twitteru u kojoj kritikuje ruske “ekspanzionističke ciljeve“.

Vrijednosti slobode

- Ukrajina nije i neće biti sama jer također brani vrijednosti slobode i demokratije na kojima se rađa evropski identitet i same temelje međunarodnog prava - poručila je Meloni.

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) također je na Twitteru podijelio video poruku u kojoj je osudio rat koji je počeo prije godinu dana.

Pozdravio je sankcije protiv Rusije i podršku koju Evropska unija i Njemačka pružaju Ukrajini.

- Njemačka čvrsto stoji uz Ukrajinu, danas i u budućnosti, jer naše isporuke oružja ne produžuju rat. Što prije ruski predsjednik shvati da neće postići svoj imperijalistički cilj, veća je šansa za kraj rata. Putin to ima u svojim rukama, on može okončati ovaj rat - poručio je Šolc.

Izražena tuga

Španski ministar vanjskih poslova Hoze Manuel Albares (Jose) na Twitteru je izrazio tugu i poručio da će njegova zemlja nastaviti podupirati ukrajinski narod i vladu u odbrani mira, slobode, njihovog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Grčki premijer Kiriakos Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) napisao je na Twitteru da Atena nepokolebljivo stoji na strani hrabrih branitelja slobode i demokracije.

- Naše su misli također s razorenim gradom Mariupoljem i našim sugrađanima Grcima tamo. Stojimo uz Ukrajinu do pobjede - poručio je on.

I britanski premijer Riši Sunak (Rishi) je na Twitteru podijelio poruku sa slikom ukrajinske zastave koja se vijori iznad Downing Streeta.

- Godinu dana nakon ruske invazije, ukrajinska zastava nastavlja vijoriti iznad Downing Streeta i na zgradama diljem Ujedinjenog Kraljevstva, kao znak naše nepokolebljive podrške Ukrajini i njezinoj borbi za slobodu - poručio je Sunak.

Solidarnost i mir

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) također je na Twitteru napisao poruku obraćajući se ukrajinskom narodu.

- Narode Ukrajine, Francuska stoji na vašoj strani. Za solidarnost, za pobjedu, za mir - naveo je Makron.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.