OKUPILI SE U CENTRU

U Prištini održan protest solidarnosti sa narodom Ukrajine

Ono što sada preživljava ukrajinski narod nama vraća sjećanje i teške rane koje su izazvane svakom građaninu Kosova tokom 90-ih godina od strane genocidnog režima Srbije, kazala Osmani

Protest podrške. PRINTSCREEN

A. O.

7.3.2022

Nekoliko desetina građana, političara i ambasadora zemalja članica Evrospke unije okupilo se danas u centru Prištine na protestu solidarnosti sa narodom Ukrajine koji se suočava sa napadom Rusije, javlja Anadolu Agency (AA).

Protest koji su organizovale nevladine organizacije i institucije Kosova započeo je ispred Nacionalnog pozorišta Kosova, a potom su učesnici simbolično hodali glavnom ulicom Prištine, od Trga Skenderbeg do Trga Zahir Pazajazi. Na čelu kolone je bila predsjednica Kosova Vjosa Osmani, a prisutni su nosili ukrajinske zastave i transparente u bojama ukrajinske zastave sa napisima "Čvrsto uz Ukrajinu".


Solidarnost i podrška

Osmani je u obraćanju medijima kazala da Kosovo snažno stoji uz ukrajinski narod.

- Ono što sada preživljava ukrajinski narod nama vraća sjećanje i teške rane koje su izazvane svakom građaninu Kosova tokom 90-ih godina od strane genocidnog režima Srbije. Zato smo se pridružili demokratskom svijetu, našim saveznicima, ne samo da bi osudili rusku agresiju nad Ukrajinom, nego i da bi tražili odgovornost za zločine koje čini ratni zlčinac, diktator Putin - kazala je Osmani.

Dodala je da je ubijeđena da će, kao i u slučaju Kosova 1999. godine, i u Ukrajini sada 2022. pobijediti sloboda i demokratija. Ona je podsjetila da je Skupština Kosova usvojila Rezoluciju kojom se izražava spremnost kosovskih institucija da prime do 5.000 ukrajinskih izbeglica, kao i da se smjeste ukrajinski novinari.

Predstavnica civilnog društva Dajana Beriša, direktorka Foruma za građanske inicijative, izjavila je da je protest organiziran kako bi se iskazala solidarnost i podrška ukrajinskom narodu.



Okupili se građani. PRINTSCREEN

Razvojne vrijednosti

- Ovdje smo da iskažemo našu poziciju da smo uz zapadne vrijednosti u teškom momentu kroz koji prolazi ukrajinski narod kao posljedicu invazije i agresije Ruske Federacije. Istovremeno, ovdje smo da pokažemo da smo za prozapadne razvojne vrijednosti, a ne autokratske - kazala je Beriša.

Povodom situacije u Ukrajini šefica kosovske diplomatije Donika Grvala danas je pred skupštinskom Odborom za inostrane poslove i dijasporu navela da je Kosovo pozicionirano na strani demokratskog svijeta i da će se tokom ove sedmice Vlada donijeti odluku o prijemu 5.000 ukrajinskih izbjeglica, kako se to traži u Rezoluciji Skupštine Kosova usvojenoj prošle sedmice.

Ona je rekla i da nema konkretnih signala za vojni napad na bilo koga na Kosovu, ali da institucije moraju biti veoma oprezne i spremne, jer se nikad ne zna. Kazala je da je Kosovo od KFOR-a zatražilo da zatvori vazdušni prostor za Rusiju, te da KFOR zajedno sa NATO-om razmatra kosovski zahtjev.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.