ZAJEDNIČKA VJEŽBA

Simulacija vojnog napada velikih razmjera počela u južnoj Francuskoj

Od 23. februara do 11. marta oko 7.000 vojnika među kojima su, pored francuskih, i vojnici iz Velike Britanije, Španije i SAD-a učestvuju u vježbi

Počela vježna. ÉTAT-MAJOR DES ARMÉES / FRANCE

Z. K.

25.2.2023

Velika vojna vježba koja predstavlja simulaciju vojnog napada velikih razmjera počela je u južnoj Francuskoj. 

Mobiliziran nosač aviona

Ova vježba predstavlja jednu od najvećih vježbi koje je organizirala ova zemlja, a zbog koje je mobiliziran nosač aviona "Charles-de-Gaulle" i više od hiljadu kopnenih vozila i brodova.

Od 23. februara do 11. marta oko 7.000 vojnika među kojima su, pored francuskih, i vojnici iz Velike Britanije, Španije i SAD-a učestvuju u jednoj od najvećih vojnih vježbi. 

Cilj ove vježbe u stvarnim uvjetima, koja će se prostirati na 14 francuskih departmana, je "osvojiti uporište“ u fiktivnoj zemlji zvanoj "Arnland“ koju je potresla destabilizacija o organizaciji milicije koju podržava neprijateljska država "Merkur“.


Uključen je nosač aviona Charles-de-Gaulle, dva nosača helikoptera i više od 20 drugih brodova i podmornica, kao i više od 1.000 kopnenih vozila, piše Le Monde.

Priprema se od 2020. godine

Zajednička vježba pod nazivom "Orion" priprema se od 2020. godine, ali ju je proširio francuski generalštab nakon ruske invazije na Ukrajinu kako bi se približili potencijalni kopneni uvjeti i obučili francuske snage za sukob visokog intenziteta.

- Nikada nismo radili vježbu ove veličine u tako dugom vremenskom periodu - rekao je general Yves Métayer, zadužen za planiranje operacije unutar vojske.

Da bi prakticirao upravljanje nesigurnošću, neprijatelj će imati autonomni komandni centar koji će donositi odluke u skladu sa napredovanjem trupa na terenu, a ne prema unaprijed napisanom scenariju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.