UMJETNICA

Preživjela masakr u Buči: Opisala prve dane invazije

Umjetnica koja je preživjela ruski masakr u Buči opisala prve dane invazije

BBC

S. S.

25.2.2023

Umjetnica koja je preživjela masakr u Buči opisala je prve dane ruske invazije i povratka u svoj dom, koji je bio opljačkan. Vlasnica galerije Alina Kosenko, koja je cijeli život živjela u Buči, kazala je kako je prvih dana invazije sa svog prozora vidjela puno dima te mnogo aviona i helikoptera na nebu.

- Svake noći sam čula rakete, čula sam avione i helikoptere. Svakodnevno smo zvali svoje najbliže kako bismo provjerili jesu li dobro. Bilo je strašno. Dakle, već prvog dana nije bilo grijanja, nije bilo vode. Bilo je stvarno jako hladno. Pokušala sam i dalje raditi. Napravila sam neka umjetnička djela, ali bilo je teško - kazala je Kosenko za AP.

Kada su sedmog dana otišli tenkovi, premjestila se kod svog brata u podrum jer je ondje bilo sigurnije. Osmog dana se vratila kući kako bi uzela nešto hrane, no onda je vidjela kako je sve pokradeno.

- Kada sam se vratila kući, vidjela sam da su sve moje stvari ukradene. Unutra nije bilo ničega. Ni novca, ni kreditnih kartica, čak ni keramike. Sve su pokrali. Komšije su vidjele kako Rusi odnose moje stvari - ispričala je umjetnica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.