AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken upozorio: Ako Kina pošalje smrtonosnu pomoć Rusima, nećemo oklijevati

Blinken je tokom sastanka u kazahstanskoj prijestolnici Astani rekao da bi si Peking kršenjem američkih sankcija Rusiji samo stvorio probleme

AP

D. H. / Index.hr

28.2.2023

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Anthony) je najavio kako Vašington neće oklijevati u nametanju sankcija kineskim kompanijama i pojedincima ako Peking pruži smrtonosnu pomoć ruskim vojnicima koji ratuju u Ukrajini. 

Kršenje sankcija

Blinken je tokom sastanka u kazahstanskoj prijestolnici Astani rekao da bi si Peking kršenjem američkih sankcija Rusiji samo stvorio probleme u odnosima s drugim zemljama.

- Pazili smo na to od prvog dana, a razlog zbog kojeg sam to pokrenuo ne samo s Vang Jiem (Wang Yi) prošle sedmice već i javno, zajedno s drugim kolegama u administraciji, jest zabrinutost da na temelju informacija koje imamo Kina razmatra prelazak s nesmrtonosne podrške koju su neke od njenih firmi pružale na smrtonosnu materijalnu potporu ruskim ratnim naporima u Ukrajini - istaknuo je.


Upozorili na posljedice

- Ono što mogu podijeliti s vama jest da smo Kinu vrlo jasno upozorili na implikacije i posljedice pružanja takve potpore. Nećemo oklijevati, na primjer, ciljati na kineske firme ili pojedince koji krše naše sankcije ili na neki drugi način sudjeluju u podržavanju ruskih ratnih napora - dodao je.

Blinken je kazao da Vašingon izdaje licence kako bi kompanijama dao vremena da prekinu odnose s ruskim firmama koje su sankcionirane u pokušaju Zapada da izvrši pritisak na Moskvu da prekine rat. Blinkenova posjeta glavnim gradovima Kazahstana i Uzbekistana njegov je prvi posjet regiji otkako je šef diplomatije Bajdenove administracije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.