POTVRDILO MINISTARSTVO

Iran protjerao dvojicu njemačkih diplomata

Objasnili su da su diplomati "nepoželjni zbog miješanja njemačke vlade u unutrašnja i pravosudna pitanja" Irana

Predsjednik Irana Ebrahim Raisi. Twitter

A. O.

1.3.2023

Dvojicu njemačkih diplomata koji su radili u Teheranu protjerao je Iran, nakon što je Berlin 22. februara protjerao dvoje iranskih diplomata zbog smrtne kazne izrečene iransko-njemačkom državljaninu.

Vijest o tome je objavilo iransko ministarstvo vanjskih poslova.

Miješanje vlade 

Ministarstvo je objasnilo da su diplomati "nepoželjni zbog miješanja njemačke vlade u unutrašnja i pravosudna pitanja" Irana.

Berlin je 22. februara objavio da je protjerao dvoje iranskih diplomata zbog toga što je Iran osudio na smrt disidenta Džamšida Šarmada (67). Berlin je to ocijenio "apsolutno neprihvatljivim".

Napad na džamiju

Šarmad je bio optužen da je učestvovao u napadu na džamiju u Širazu, na jugu Irana, u aprilu 2008. godine u kojem je poginulo 14 osoba. Optužen je bio i da je imao kontakte s "dužnosnicima FBI-ja i CIA-e" i da je pokušao "kontaktirati agente Mosada".

U iranskim zatvorima je najmanje 16 osoba koje posjeduju zapadne pasoše. Većina ih ima dvojno državljanstvo, ali Iran taj status ne priznaje svojim državljanima.

Šarmad je osuđen na smrt nakon što je EU uvela nove sankcije zbog gušenja protesta u Iranu koji su izbili nakon što je 16. septembra u pritvoru umrla mlada Iranka kurdskog podrijetla Mahsa Amini.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.