PREDSJEDNIK BJELORUSIJE

Lukašenko: U potpunosti podržavam kineski plan za rješavanje sukoba

Sarađujemo na svim područjima, rekao je Lukašenko

Lukašenko: Podržao plan. AP

A. O.

1.3.2023

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko (Lukashenko), saveznik Moskve koji je trenutno u posjeti Kini, izjavio je da u potpunosti podržava kineski plan za rješavanje sukoba u Ukrajini, koji je predstavljen prošle sedmice.

- Bjelorusija aktivno vodi kampanju oko mirovnih prijedloga i potpuno podržava vašu inicijativu za međunarodnu sigurnost - rekao je Lukašenko, kojeg citira njegov ured, na sastanku s kineskim liderom Si Đinpingom (Xi Jinpingom).

Objavljen dokument

Peking je u petak, tačno na prvu godišnjicu rata, objavio dokument od 12 tačaka pozivajući Moskvu i Kijev na mirovne pregovore.

Moskva i Kijev do sada nisu iskazali ozbiljnu volju za pregovorima i na kineski su prijedlog reagirali s oprezom. Iako se Kina želi postaviti kao medijator u sukobu, njena pozicija ruskog saveznika diskvalificira je u očima Zapada.

Zapadne zemlje kritizirale su Kinu jer nije osudila rusku agresiju, dok je oštro reagirala na nedavne tvrdnje SAD i NATO-a da razmatra slanje oružja Rusiji.

Težak period

- Današnji susret događa se u vrlo teškom periodu koje traži nove i neobične pristupe i odgovorne političke odluke. Njihov cilj prije svega mora biti izbjegavanje svjetskog sukoba koji ne bi imao pobjednika - kazao je Lukašenko.

On je također pohvalio veze svoje zemlje s Pekingom. Na sastanku s kineskim premijerom Li Kekviangom (Keqiangom) ranije u srijedu Lukašenko je rekao da Peking i Minsk "nemaju zatvorenih tema za saradnju".

- Sarađujemo na svim područjima. Ono što je najvažnije: nikada sebi nismo postavili zadatak da budemo prijatelji ili da radimo protiv trećih zemalja - kazao je Lukašenko.

Odnosi između Bjelorusije i Kine

- Uvjereni smo da će odnosi između Bjelorusije i Kine nastaviti napredovati, izgrađujući se na prijateljstvu između dviju zemalja - poručio je Li.

Bjeloruski čelnik je kinesko stajalište o ukrajinskoj krizi nazvao svjedočanstvom njene miroljubive vanjske politike te novim i originalnim korakom koji će imati dalekosežan utjecaj u cijelom svijetu, prenosi kineska državna novinska agencija Xinhua.

Si je nekoliko puta razgovarao s Putinom od početka rata, ali ne i s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim. Lukašenko je Rusiji dopustio da koristi bjelorusku teritoriju za pokretanje invazije protiv Ukrajine, a Kijev je izrazio zabrinutost da bi Minsk mogao pružiti dodatnu podršku Rusiji u ratu protiv Ukrajine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.