NAKON ŽESTOKIH BORBI

Ukrajina bi mogla povući trupe iz Bahmuta

Nećemo žrtvovati naše ljude ni za šta, rekao je savjetnik Zelenskog

Velike borbe u Bahmutu. AP Photo/Yevhen Titov

S. S.

1.3.2023

Ukrajinska vojska bi mogla odlučiti da povuče trupe iz ključnog uporišta Bahmut, rekao je u srijedu savjetnik ukrajinskog predsjednika dok Rusija vodi krvavu, višemjesečnu ofanzivu za zauzimanje grada.

- Naša vojska će očito odmjeriti sve opcije. Do sada su držali grad, ali ako bude potrebno, strateški će se povući. Nećemo žrtvovati naše ljude ni za šta - rekao je za CNN Aleksandar Rodnjanski, ekonomski savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Bitka za Bahmut, u ukrajinskoj oblasti Donjeck, postala je simbol ukrajinskog otpora dok se branioci odupiru nemilosrdnom granatiranju i talasima ruskih vojnika koji su imali teške gubitke u višemjesečnoj kampanji da ga zauzmu, prenosi AP.

Rodnjanski je primijetio da Rusija koristi najbolje trupe Wagner grupe da pokuša da opkoli grad. Privatnu vojnu kompaniju poznatu po brutalnoj taktici predvodi Jevgenij Prigožin, odmetnuti milioner sa dugogodišnjim vezama sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Prigožin je u srijedu rekao da do sada nije vidio znakove ukrajinskog povlačenja iz grada. On je tvrdio da Kijev zapravo jača svoje pozicije tamo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.