LINDA TOMAS GRINFILD

Ambasadorica SAD-a u UN-u pozvala na reformu Vijeća sigurnosti

Poručila je kako vodi razgovore sa zemljama članicama o potrebnim reformama za uključivanje novih zemalja u Vijeće sigurnosti UN-a

Linda Tomas Grinfild. Anadolija

S. S.

2.3.2023

Stalna ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država  pri Ujedinjenim narodima (UN) Linda Tomas Grinfild (Thomas Greenfield) izjavila je da treba provesti reforme Vijeća sigurnosti UN-a i dodati više stalnih članica.

Odgovarajući na pitanja na sjednici koju je organizirao resorni pododbor Odbora za sredstva Zastupničkog doma, Grinfild je iznijela informacije o radu SAD-a u UN-u.

Rusija je slaba i sama

- Bez vodstva SAD-a, zemlje poput Kine i Rusije svojim autoritarnim pristupima pokušavaju oblikovati UN i svijet. Mi to ne dopuštamo - kazala je Grinfild.

Podsjećajući da je rezolucija koja poziva Rusiju da se odmah povuče iz Ukrajine na Općoj skupštini UN-a prihvaćena većinom glasova, Grinfild je kazala: "Izolirali smo Rusiju na svjetskoj sceni. Rusija je ostala slaba i sama."

Dodala je kako su radili i na otvaranju graničnih prelaza kako bi olakšali transport humanitarne pomoći u Siriju nakon potresa u Siriji i Turskoj.

UN učiniti učinkovitijim

Grinfild je rekla da uz nastojanja da se riješe međunarodni problemi, SAD radi na tome da UN učini učinkovitijim i ojača svoju vjerodostojnost povećanjem njegove zastupničke moći.

- Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti utvrđeno je Poveljom UN-a. Ne možemo to promijeniti, ali možemo dodati više nestalnih i izabranih članica - poručila je Grinfild.

Dodala je kako vodi razgovore sa zemljama članicama o potrebnim reformama za uključivanje novih zemalja u Vijeće sigurnosti UN-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.