NIKO NE ZNA UZROK

Havajski sindrom: Misteriozna bolest koja satire američke diplomate

Simptomi su stvarni i često mučni za one koji su pogođeni

Havana. Instagram

Danijal Hadzovic

4.3.2023

Misteriozna bolest muči američke i kanadske diplomate, špijune i osoblje ambasada širom svijeta. Oko 1.500 američkih zaposlenika prijavilo je simptome. Prvi put otkriveni na Kubi, slučajevi su se pojavili u Australiji, Austriji, Kolumbiji, Njemačkoj, Rusiji i Uzbekistanu. Američke obavještajne agencije su 1. marta zaključile da "Havanski sindrom" gotovo sigurno nije djelo stranog protivnika, ali nisu navele šta bi moglo objasniti simptome. Zašto su toliko dugo zbunjivali istražitelje — i šta bi mogao biti njihov uzrok?

Problem počeo krajem 2016.

Problem je počeo krajem 2016. u Havani, glavnom gradu Kube. Nekoliko službenika CIA-e koji rade u američkoj ambasadi opisali su osjećaj pritiska u njihovim glavama i ono što je zvučalo kao roj cikada. Patili su od mučnine i umora i imali su problema sa pamćenjem stvari. Također su se žalili na bol u uhu i gubitak sluha. Kasnije, skeniranje mozga otkrilo je oštećenje tkiva slično onom uzrokovanom saobraćajnom nesrećom ili eksplozijom bombe. Američka vlada je bila prestrašena, povukla je više od polovine osoblja ambasade u gradu.

U početku su američki zvaničnici upirali prstom u zvučno oružje, uređaje koji koriste zvuk da ometaju i dezorijentišu. Ali ova teorija je odbačena jer zvučni valovi na frekvencijama izvan opsega ljudskog sluha ne mogu uzrokovati simptome slične potresu mozga. Zatim su razmotrili mikrovalne peći. U izvještaju objavljenom 2020. godine od strane Nacionalne akademije nauka, inženjerstva i medicine (NASEM) zaključuje se da mikrovalni zraci mogu promijeniti funkciju mozga bez izazivanja "grubog strukturalnog oštećenja", objašnjavajući mnoge simptome.

Zvukovi u glavi

Međutim, drugi stručnjaci za mikrovalne efekte bili su oprezniji. Iako su naučnici dugo bili svjesni da mikrovalni snopovi usmjereni na nečiju glavu mogu natjerati osobu da čuje škljocanje, fenomen koji se naziva Freyev efekat, nije poznato da uzrokuje ozljede. Kenet Foster (Kenneth), naučnik koji je prvi opisao mehanizam iza efekta, smatrao je da mikrotalasna veza "prkosi kredibilitetu". Sada su američki zvaničnici došli do istog zaključka: Washington Post je saopštio da je u neklasificiranoj verziji višegodišnjeg izvještaja sedam obavještajnih agencija, pet otkrilo da je upotreba energetskog oružja u slučajevima Havanskog sindroma "veoma malo vjerovatna"; jedan je to ocijenio "malo vjerovatno", a sedmi nije dao zaključak u izvještaju.

Treće objašnjenje

Možda postoji i treće objašnjenje: masovna psihogena bolest. To je kada ljudi u grupi percipiraju iste simptome, bez obzira na vanjski uzrok. Ekstremni stres života pod danonoćnim nadzorom na Kubi, koja je obnovila diplomatske veze sa Amerikom tek 2015. godine, možda je doprinio tamošnjim slučajevima.

Iako je skoro jedna trećina pojedinaca prijavila gubitak sluha zbog napada na Kubi, standardni test je pokazao da se gubitak zapravo dogodio kod samo dvije od 21 osobe - od kojih su obje pretrpjele prije događaja. Skeniranje mozga pokazalo je promjene u bijeloj tvari (tkivo koje čini oko 60% mozga) kod tri od 21 pacijenta, što nije neobično za grupu normalnih ispitanika te veličine uzorka.

- Kada otklonite ove teške simptome, to je ono što ljekari vide u svojim ordinacijama svaki dan" - kaže Robert Baloh, neurolog koji je osmislio neke od testova koji se koriste za procjenu pogođenih diplomata. 

Ali bez obzira na njihov uzrok, simptomi su stvarni i često mučni za one koji su pogođeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.