FORMIRANE GRUPE

Problemi u Amazonu: Zaposleni se svađaju oko povratka u kancelarije

Kompanija je u novembru prošle godine najavila otpuštanje 10.000 radnika

Odluka bi trebalo da stupi na snagu sljedećeg mjeseca. SHRM

Z. K.

4.3.2023

Zaposleni u Amazonu bore se oko povratka u kancelarije preko Slack kanala piše enterprenuer. Prvobitno je formirana grupa za borbu protiv povratka, a onda je nastala i suparnička grupa koja je za vraćanje u kancelarije.

Navikli na fleksibilniji način rada

Kompanija je još sredinom februara najavila da je zaključila da bi zaposleni trebalo da se vrate u kancelarije većinu radnog vremena, odnosno najmanje tri dana sedmično.

Odluka bi trebalo da stupi na snagu sljedećeg mjeseca, ali zaposleni koji su se navikli na nešto fleksibilniji način rada počeli su da "spamuju" platformu za razmjenu poruka kompanije.

- Proizvoljnim prisiljavanjem da se vrati u kancelariju bez pružanja podataka u prilog tome i uprkos jasnim dokazima da je to pogrešna odluka za zaposlene, Amazon je zakazao u svojoj ulozi najboljeg poslodavca na zemlji - napisao je jedan zaposleni, prema izvještaju.

Neki su naveli i da to znači da bi morali da se presele u drugi grad. Ipak, više od 700 ljudi se pridružilo grupi koja je za povratak u kancelarije.

Četvorodnevna radna sedmica

- Radujem se izgledima da vidim više svojih kolega u kancelariji - navodno je napisala jedna osoba na kanalu.

Drugi je rekao da bi kompanija trebalo da isproba četvorodnevnu radnu sedmicu i da zamijeni fleksibilni raspored na daljinu.

Amazon ima oko 1,5 miliona radnika širom svijeta i desetine hiljada korporativnih radnika. Kompanija je u novembru prošle godine najavila otpuštanje 10.000 radnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.