U MEKSIKO I INDIJU

Kolumbija donijela odluku: Izmještaju Eskobarove "kokainske nilske konje"

Plan je preseliti 70 nilskih konja

Trenutno u Kolumbiji živi između 130 i 160 nilskih konja. Printscreen

H. J. I.

5.3.2023

Kolumbija planira poslati desetine svojih "kokainskih nilskih konja" , potomaka privatne menažerije trgovca drogom Pabla Eskobara (Escobar), u nove domove u Indiji i Meksiku u pokušaju da kontroliše njihovu rastuću populaciju.

Trenutno u Kolumbiji živi između 130 i 160 nilskih konja, prema podacima kolumbijske vlade, i proširili su se daleko izvan Eskobarovog bivšeg ranča Hacienda Napoles, gdje su počeli kao populacija od samo jednog mužjaka i tri ženke.

Bili dio kolekcije

Izvorni nilski bili su dio kolekcije egzotičnih životinja koje je Eskobar sakupio 1980-ih na svom ranču oko 250 kilometara od Medelina. Nakon njegove smrti 1993., vlasti su preselile većinu drugih životinja, ali ne i nilske konje jer ih je bilo preteško transportovati.

Ali od tada su se počeli brzo razmnožavati, proširujući svoj doseg duž sliva rijeke Magdalene, i sada predstavljaju izazov za okoliš i zabrinjavaju obližnje stanovnike, kažu vlasti.

Studija u časopisu Nature upozorila je da bi njihov broj mogao narasti na 1.500 u roku od dva desetljeća.

Prethodno su vlasti pokušale kontrolirati njihovu populaciju pomoću kastracija i "pucanja" kontracepcijskih strelica. Ali pokušaji kontracepcije imali su ograničen uspjeh.

Sada postoji plan da se 70 nilskih konja prebaci u prirodna utočišta u Indiji i Meksiku, rekao je u Tweetu guverner pokrajine Antioquia, gdje se nalazi Hacienda Napoles.

Očekuje se da će ukupno 70 nilskih konja, mješavina mužjaka i ženki, biti premješteno, 60 će otići u Indiju, a 10 u Meksiko.

Tehnički izazov

Tehnički izraz za ovu operaciju je "premještanje", objasnio je guverner Anibal Gaviria u intervjuu za kolumbijsku stanicu Blu Radio, budući da bi to uključivalo premještanje nilskih konja iz jedne zemlje koja im nije izvorno stanište u drugu koja također nije njihovo prirodno stanište .

Cilj je bio "odvesti ih u zemlje u kojima te institucije imaju kapacitet primiti ih, pravilno (udomiti) i kontrolirati njihovu reprodukciju", rekao je Gaviria.

Slanje nilskih konja natrag u njihovu rodnu Afriku "nije dopušteno", rekao je Gaviria.

Slanje nilskih konja natrag u Afriku riskiralo bi nanošenje više štete nego koristi, kako samim nilskim konjima tako i lokalnom ekosistemu, objasnila je Maria Angela Ečeveri (Echeverry), profesorica biologije na Univerzitetu Javeriana, za CNN.

- Svaki put kada premještamo životinje ili biljke s jednog mjesta na drugo, mi također premještamo njihove patogene, njihove bakterije i njihove viruse. I mogli bismo donijeti nove bolesti u Afriku, ne samo za nilske konje koji su tamo u divljini, već i nove bolesti za cijeli afrički ekosistem koji nije evoluirao s tom vrstom bolesti - rekla je  Ečeveri.

Osim smanjenja broja nilskih konja u Kolumbiji, vlasti se nadaju naučiti kako upravljati preostalom populacijom, koja je prepoznata kao potencijalna turistička atrakcija.

Nilski konji će biti prebačeni u namjenski napravljenim boksovima, rekla je Gaviria u radijskom intervjuu, i u početku neće biti pod sedativima.

Premještanje bi mogla biti završeno do prve polovice ove godine ako se ubrzaju izdavanje potrebnih dozvola, posebno od kolumbijskog poljoprivrednog instituta, rekao je Gaviria.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.