MODERNIZACIJA INDUSTRIJE

Šolc najavio: Njemačka će riješiti problem nedostatka radnika

Naglasio je da su potrebna velika ulaganja kako bi se postigli klimatski ciljevi i osiguralo da Njemačka ostane konkurentna na svjetskoj sceni

Olaf Šolc. AP

H. J. I.

6.3.2023

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) najavio je da će ova zemlja u sljedećih nekoliko godina problem nezaposlenosti ostaviti iza sebe.

Šolc je također naglasio da ima puno posla za što im treba puno žena i muškaraca koji rade u Njemačkoj, ali dolaze i iz drugih zemalja kako bi se sav posao koji se sada događa u Njemačkoj mogao obaviti.

Modernizacija industrije

Njemački kancelar je ponovio da je cilj Vlade da modernizuje industriju podržavanjem ulaganja u inovativne i klimatski prihvatljive tehnologije.

Naglasio je da su potrebna velika ulaganja kako bi se postigli klimatski ciljevi i osiguralo da Njemačka ostane konkurentna na svjetskoj sceni.

- Moramo izgraditi četiri do pet novih vjetroturbina dnevno do 2030. godine i farmu solarnih panela veličine više od 40 fudbalskih terena dnevno - istakao je njemački kancelar.

Nedostatak kvalificiranih radnika

Kako je ranije objašnjeno više od polovine njemačkih kompanija suočeno je s izazovima popunjavanja slobodnih radnih mjesta zbog nedostatka kvalificiranih radnika, što je problem s kojim su suočene i druge veće evropske ekonomije.

Istraživanje je pokazalo da 67 posto proizvođača električne opreme nije u mogućnosti da popuni slobodna radna mjesta, kao i 67 posto kompanija za mašinsko inženjerstvo. U proizvodnji automobila, 65 posto kompanija prijavilo je nedostatak radne snage.

Dakle, Njemačka povećava mogućnost rada za strane radnike, a posebno je zainteresirana za one sa zapadnog Balkana. Iseljavanje iz Bosne i Hercegovine, Srbije i regiona nagovještava demografski sunovrat. Najveći "usisivač" radne snage je upravo Njemačka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.