VELIKA MISTERIJA

Gdje nestaju kineski milijarderi

Samo u 2015. godini najmanje pet direktora je nestalo. Kineska vlada tvrdi da su akcije protiv nekih kineskih milijardera poduzete isključivo na

Džek Ma: Nestao krajem 2020.. Twitter

Danijal Hadzovic

10.3.2023

Prošlomjesečni nestanak Bao Fana, vodećeg poslovnog posrednika u tehnološkoj industriji, ponovno je pobudio zanimanje javnosti za kineski fenomen - milijardere koji nestaju. Bao je osnivač investicijske banke „China Renaissance Holdings“, koja je poslovala s internetskim divovima poput „Tencenta“, „Alibabe“ i „Baidua“, te se smatra predvodnicom tehnološkog sektora Kine.

Si jača kontrolu

Njegov nestanak slijedio je dobro utaban put: nestao je nekoliko dana prije nego što je njegova firma objavila da "sarađuje u istrazi koju provode određene vlasti u Narodnoj Republici Kini". Kao što je također postalo uobičajeno, još nema riječi o tome koje vladino tijelo provodi istragu, o čemu se radi ili gdje se Bao trenutno nalazi.

Ovaj slučaj dolazi nakon što je posljednjih godina nestalo nekoliko kineskih poslovnih čelnika, među kojima je bio i šef „Alibabe“ Džek Ma (Jack). Istovremeno, postojali su i slučajevi nestanka kineskih građana koji su učestvovali u protuvladinim protestima ili kampanjama za ljudska prava, ali ti slučajevi su dobili mnogo manju pažnju od nestanka kineskih milijardera, piše BBC.

Najnoviji nestanak milijardera pojačao je nagađanja kako je ovo jedan od načina kojim predsjednik Si Đinping jača kontrolu nad kineskom ekonomijom.

Samo u 2015. godini najmanje pet direktora je nestalo, uključujući Guo Guančanga predsjednika konglomerata „Fosun International“, koji je na Zapadu najpoznatiji po vlasništvu nad engleskim prvoligašem Vulverhemtonom. Guo je nestao u decembru 2015., a njegova je firma nakon njegovog ponovnog pojavljivanja objavila da je pomagao u istragama.

Dvije godine kasnije kinesko-kanadski biznismen Šao Jianhua odveden je iz luksuznog hotela u Hong Kongu. Bio je jedan od najbogatijih Kineza, a prošle je godine završio u zatvoru zbog korupcije. U martu 2020. milijarder i nekretninski tajkun Ren Šiđeng nestao je nakon što je Sija nazvao "klaunom" zbog načina na koji se nosio s pandemijom.


Si: Bez milosti prema milijarderima. Instagram

 Osuđen na 18 godina

Kasnije iste godine, Ren je, nakon jednodnevnog suđenja, osuđen na 18 godina zatvora pod optužbom za korupciju. Najistaknutiji milijarder koji je nestao bio je osnivač „Alibabe“ Džek Ma. Tada najbogatija osoba u Kini nestala je krajem 2020. nakon što je kritizirala finansijska regulatorna tijela u zemlji.

Uprkos tome što je donirao gotovo 10 milijardi dolara fondu „Common Prosperity“, Ma nije viđen u Kini više od dvije godine. Također nije optužen za nikakva krivična djela. Još je nejasno gdje se Ma nalazi, iako je bilo izvještaja da je viđen u Japanu, Tajlandu i Australiji posljednjih mjeseci.

Kineska vlada tvrdi da su akcije protiv nekih kineskih milijardera poduzete isključivo na pravnim osnovama i daje obećanje da će iskorijeniti korupciju. Međutim, akcije Pekinga dolaze nakon desetljeća liberalizacije onoga što je sada druga najveća svjetska ekonomija.

Otvaranje ekonomije

Otvaranje ekonomije je pomoglo u stvaranju niza multimilijardera koji su, sa svojim golemim bogatstvom, imali potencijal da steknu značajnu moć. Neki posmatrači misle da kineska Komunistička partija želi vratiti nazad tu moć i da to čini na misteriozne načine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.