NAJTEŽA KAZNA

Japanski Youtuber izbačen iz Parlamenta jer se nikada nije pojavio na poslu

Na YouTubeu je poznat po videima sa tračevima o slavnim

Japanski parlament. Screenshot

A. K.

14.3.2023

Slavni japanski Youtuber koji je izabran u japanski parlament, postat će prvi japanski zastupnik koji će biti izbačen iz parlamenta, a da u njega zapravo nije ušao.

Jošikazu Higašitanija (Yoshikazu Higashitani) kolege su izbacile iz Senata jer nikada nije došao na posao, a na dužnost je izabran prije sedam mjeseci.

Parlamentarna disciplinska komisija oduzela mu je status zbog odsutnosti.

Formaliziranje odluke

Na YouTubeu je poznat kao GaaSyy po svojim videima sa tračevima o slavnim.

Izbacivanje je najteža kazna koju može dobiti zastupnik. To se dogodilo samo dva puta od 1950. godine, a ovo je prvi put da je neki zastupnik isključen zbog duge odsutnosti.

Dom bi trebao formalizirati odluku kasnije ove sedmice.

Vjeruje se da zastupnik, koji je dobio nadimak "zastupnik koji se ne pojavljuje", živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Tužbe slavnih

Do sada je odbijao prisustvovati parlamentu jer se boji da će biti uhapšen zbog optužbi za prevaru i tužbi slavnih za klevetu, izvijestili su japanski mediji.

Prošle je sedmice parlament zahtijevao od Higašitanija da doleti u Tokio kako bi se izvinio zbog odsutnosti. Zakonodavci su rekli da će ovo biti posljednja prilika za iskupljenje, ali se on nije pojavio na plenarnoj sjednici.

Umjesto toga, na svom YouTube kanalu objavio je da ide u Tursku, i da svoju platu planira donirati za pomoć pogođenim u zemljotresu.

Njegova odsutnost razljutila je Senat čiji su članovi ove sedmice glasali za njegovo izbacivanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.