"LIDERI EU POTUČENI"

Putin: Njemačka je i dalje pod okupacijom SAD

Evropski političari su sami javno rekli da Njemačka nakon Drugog svjetskog rata nikada nije bila potpuno suverena država, rekao je Putin

Putin: Ne mogu sami djelovati. Twitter

A. O.

15.3.2023

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je odgovor Njemačke na eksploziju na cjevovodima u Sjevernom moru pokazao da je zemlja "okupirana" i nesposobna djelovati samostalno, decenijama nakon predaje na kraju Drugog svjetskog rata.

Tokom govora u intervjuu za rusku televiziju izjavio je da su evropski lideri potučeni kako bi izgubili osjećaj nezavisnosti i suvereniteta.

Oprezna reakcija

Na istrage o eksplozijama koje su prošle godine pogodile ruski plinovod Sjeverni tok, zapadne zemlje su oprezno reagovale, poručivši da vjeruju da je riječ o namjernom činu, ali odbijajući reći ko je za njih odgovoran.

- Radi se o tome da su evropski političari sami javno rekli da Njemačka nakon Drugog svjetskog rata nikada nije bila potpuno suverena država – izjavio je Putin za državni TV kanal Rossiya-1.

Povlačenje snaga

- Sovjetski Savez je u jednom trenutku povukao svoje snage i okončao ono što je predstavljalo okupaciju zemlje. Ali to, kao što je dobro poznato, nije bio slučaj s Amerikancima. Oni nastavljaju okupaciju Njemačke - dodao je Putin.

Putin je novinaru rekao da su eksplozije izvedene na "državnom nivou" i odbacio kao "potpunu besmislicu" sugestije da je odgovorna autonomna proukrajinska grupa.

Raspodjela krivnje

Cjevovodi su trebali dovesti ruski plin u Njemačku, iako je od invazije Moskve na Ukrajinu, Berlin poduzeo korake da smanji svoje oslanjanje na ruske izvore energije.

Čelnici u Berlinu bili su oprezni u raspodjeli krivnje za eksplozije, a ministar odbrane Boris Pistorius rekao je prošle sedmice da su eksplozije mogle biti "operacija pod lažnom zastavom da se okrivi Ukrajina".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.