UZNEMIRUJUĆE

Masakr u samostanu u Mijanmaru: Ubijene najmanje 22 osobe

Nakon udara uslijedili su brutalno gušenje protesta i sukobi s pobunjeničkim skupinama

Sa lica mjesta. Printscreen / KNDF

A. O.

15.3.2023

U mijanmarskoj državi Šan (Shan) u subotu su u samostanu ubijene najmanje 22 osobe, uključujući tri svećenika, a lokalne pobunjeničke skupine i vojska se međusobno optužuju za ovaj masakr.

Mijanmar trese političko nasilje od kada je vojni vođa Min Aung Hleing (Hlaing) 2021. godine izveo državni udar i preuzeo vlast.

Gušenje protesta

Nakon udara uslijedili su brutalno gušenje protesta i sukobi s pobunjeničkim skupinama. Grupe otpora ponovno optužuju mijanmarsku vojsku za masovna ubistva i ratne zločine nad civilima u regijama u kojima se vode žestoke borbe.

Pobunjenička skupina Karenni Nationalities Defence Force (KNDF) objavila je snimke masakra u samostanu Nan Nein, koji se nalazi u selu Nan Nein u općini Pinlaung. Na fotografijama i videosnimcima vidi se najmanje 21 tijelo.

Rane od vatrenog oružja

Većina žrtava je bila u civilnoj odjeći i imala više rana od vatrenog oružja. Među njima su bila i tri tijela obučena u narančaste halje, koje tradicionalno nose budistički redovnici. Tijela su bila poredana uz zidove samostana, dok su se ispod njih nalazile lokve krvi.

I KNDF i mjanmarska vojska potvrđuju da se na tom području odvijaju borbe, ali imaju suprotne verzije o tome ko je odgovoran za masakr.

- Vojska je 11. marta ubila tri svećenika i 19 civila. Naše trupe su stigle u samostan 12. marta i pronašle tijela - rekao je za CNN portparol KNDF-a, Filip Soe Aung (Philip).

Soe Aung je dodao kako su se prošle sedmice na tom području vodile žestoke borbe između lokalnih pobunjeničkih skupina i mijanmarske vojske i da su mještani potražili sklonište u obližnjem samostanu.

- Civile i svećenike je mučila i pogubila vojska. Svećenici nisu htjeli napustiti samostan i ostali su tamo s civilima. Sve žrtve su bile nenaoružane, a na mnogim tijelima su bili znakovi mučenja - nastavio je Soe Aung.

Okrivljene terorističke skupine

Mijanmarska vojska je za masakr okrivila terorističke skupine. Portparol vojske, general Zev Min Tun (Zaw) jučer je izjavio da su za pokolj krive pobunjeničke grupe, uključujući KNDF, i da su otvorile vatru nakon što je vojska počela sarađivati s lokalnom policijom i pokrenula sigurnosne mjere za regiju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.