TOKOM LETA

SpiceJet suspendirao pilote jer su u kabini imali kafu

Zbog neodgovornog ponašanja javnost je oštro kritizirala pilote

Objavljena fotografija. Printscreen

A. O.

16.3.2023

Dva pilota suspendirala je privatna aviokompanija Indije SpiceJet zato jer su imali kafu i hranu u kokpitu tokom leta, a incident je razotkriven nakon što se pojavila fotografija otvorene čaše s kafom koja je stavljena na kontrolni panel aviona.

Fotografija je postala viralna na društvenim mrežama početkom sedmice. U izvještajima se navodi da je avion u to vrijeme letio na visini iznad 11.000 metara.

Upozorenje aviokompaniji

Vlasti Indije su upozorile aviokompaniju. SpiceJet se oglasio i potvrdio da provodi istragu, kao i da je suspendirao pilote.

- Odgovarajuća disciplinska mjera će biti poduzeta protiv njih nakon završetka istrage - potvrđeno je iz kompanije.

Piloti i posada na osnovu indijskog zakona mogu imati hranu i piće u kokpitu, ali prema strogim pravilima. Primjera radi, sve čaše moraju imati poklopce te se moraju nositi na tacnama, kako bi se izbjeglo prosipanje.

Prikazana čaša 

Incident se, navodno, dogodio 8. marta tokom leta iz Delhija prema Guvahatiju (Guwahatiju). Na fotografiji se vidi čaša bez poklopca s logom kompanije, koja je bila spuštena kod startne ručice aviona, dok su piloti, koji nisu prikazani na fotografiji, očigledno jeli pecivo.

Zbog neodgovornog ponašanja javnost je oštro kritizirala pilote.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.