GUVERNER POTPISAO NACRT

Vjoming zabranio tablete za abortus

Zabrana pilula za abortus u Vjomingu stupila bi na snagu u julu, u očekivanju bilo kakve pravne radnje koja bi to mogla odgoditi

Pilule su već zabranjene u 13 država. Printscreen

A. O.

18.3.2023

Guverner Vjominga (Wyominga) Mark Gordon potpisao je u petak navečer nacrt zakona kojim se zabranjuju tablete za abortus u državi, a također je dozvolio da odvojena mjera ograničavanja abortusa postane zakon bez njegovog potpisa.

Pilule su već zabranjene u 13 država uz potpunu zabranu svih oblika pobačaja, a 15 država već ima ograničen pristup tabletama za abortus.

Pitanje pristupa pilulama

Odluka republikanskog guvernera dolazi nakon što je pitanje pristupa pilulama za abortus ove sedmice zauzelo centralno mjesto na sudu u Teksasu. Tamošnji savezni sudac postavio je pitanja o nastojanju kršćanske grupe da poništi decenijama staro američko odobrenje vodećeg lijeka za pobačaj, mifepristona.

Preferirani način

Pobačaji lijekovima postali su preferirani način za prekid trudnoće u SAD-u čak i prije nego što je Vrhovni sud poništio Roi (Roe) protiv Vejda (Wadea), presudu kojom se štitilo pravo na abortus skoro pet decenija. Kombinacija dvije tablete mifepristona i drugog lijeka najčešći je oblik pobačaja u SAD-u.

Datum implementacije

Zabrana pilula za abortus u Vjomingu stupila bi na snagu u julu, u očekivanju bilo kakve pravne radnje koja bi to mogla odgoditi. Datum implementacije sveobuhvatnog zakona koji zabranjuje sve abortuse koje je Gordon dozvolio da uđu u zakon nije naveden u zakonu.

Uz raniju zabranu vezanu na sudu, abortus trenutno ostaje legalan u državi do održivosti ili kada fetus može preživjeti izvan maternice.

U izjavi, Gordon je izrazio zabrinutost da će potonji zakon, nazvan Zakon o životu kao ljudskim pravima, rezultirati tužbom koja će “odgoditi bilo kakvo rješavanje ustavnosti zabrane pobačaja u Vjomingu”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.