OBJAVLJEN UKAZ

Zelenski uveo sankcije sirijskom predsjedniku Asadu

Sankcije su uvedene na period od 10 godina i predviđaju blokadu imovine

Volodimir Zelenski. Twitter

N. Aj.

18.3.2023

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski uveo je danas lične sankcije sirijskom predsjedniku Bašaru Al Asadu (Bashar al-Assad), prenose RIA novosti.

Asad podržao Rusiju

Prema tekstu ukaza objavljenom danas na sajtu ukrajinskog predsjednika, sankcije su uvedene na period od 10 godina i predviđaju blokadu imovine, zabranu povlačenja kapitala iz Ukrajine, prestanak ekonomskih i finansijskih obaveza, zabranu prijenosa tehnologije i prava na objekte intelektualne svojine.

Sankcije su uvedene i sirijskom ministru vanjskih poslova Fejsalu Mikdadu i premijeru Huseinu Arnusu, navedeno je u dokumentu koji je potpisao Zelenski.

Predsjednik Sirije se nedavno u Moskvi sastao sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i tom prilikom još jednom potvrdio podršku "specijalnoj vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini".

"Kao na klovna"

Asad je u jednom intervju iznio viđenje o političkom djelovanju predsjednika Ukrajine, istakavši da ranije nije znao ništa o Zelenskom i da, kada je on počeo da se pojavljuje u medijima, na njega su u Siriji gledali kao na klovna.

- Njegove izjave su kao komedija, što nam se zapravo i svidjelo. On se čak i u politici ponaša kao komičar. Nekada su nam potrebni takvi klovnovi, kako bi malo razmrdali cijelu situaciju i kako bi nas koliko toliko nasmijali - izjavio je Asad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.